“Zout is minder slecht dan altijd is gedacht”

Actueel |
21 december 2017 |
Leestijd ± 1 tot 2 minuten

Zout is slecht voor de bloeddruk en de nieren. Daarom moet de consumptie in Nederland omlaag van gemiddeld ruim 9 gram per persoon per dag nu naar 6 gram. Aldus campagnes van onder meer het Voedingscentrum, Koninklijke Horeca Nederland en grote voedingsconcerns. In nieuw Amerikaans onderzoek is vastgesteld dat zout minder slecht is dan tot nu toe is aangenomen.

Als boosdoener is altijd natrium aangewezen: 6 gram zout bevat ongeveer 2,4 gram natrium. Dat wordt algemeen beschouwd als het maximum dat mensen dagelijks moeten consumeren. Een universiteit in Boston toetste deze wijsheid aan de werkelijkheid. Conclusie: mensen die minder binnenkregen dan 2,4 gram natrium kampten juist met een hogere bloeddruk dan de testpersonen die juist meer zout tot zich namen.

Het onderzoek in Boston is omvangrijk. Er namen liefst 2600 mensen deel met een normale bloeddruk. Om de effecten op de lange termijn te meten, werd hun bloeddruk zestien jaar lang bijgehouden. De conclusie van de Amerikaanse onderzoekers was niet alleen dat zout minder schadelijk is dan werd aangenomen. Ook bleek dat mineralen als kalium, calcium en magnesium een lage bloeddruk stimuleren. Wel blijven de onderzoekers er (vooralsnog) van uitgaan dat overmatig zoutgebruik de botten en nieren schaadt.

Dit artikel is eerder gepubliceerd in het magazine Frituurwereld nummer 6 – Winter 2017-18