Sluiting van hippe frietconcepten

Actueel |
21 september 2018 |
Leestijd ± 1 tot 2 minuten
Friet District – PR Foto

Het is niet alles goud wat er blinkt voor frietspeciaalzaken van de nieuwe lichting, in de media ook wel aangeduid als “haute fritures”. De hausse aan hippe ambachtelijk frietzaken begon vijf jaar geleden. De afgelopen tijd sloten enkele van dit soort frietzaken hun deuren.

Friet District sloot dit voorjaar zijn zaak in Den Haag, nadat eerder al de vestiging in Delft dicht ging. Verder ging Dapp Frietwinkel in Den Haag definitief op slot. Ook sloot Frites Boutique in het Gelderse dorp Hengelo door een combinatie van factoren; het overlijden van een compagnon en een gebrek aan klandizie. Friterie Gare du Sud in Utrecht sloot (tijdelijk) en is bezig zijn concept te wijzigen. Frites Atelier van Sergio Herman zoekt de expansie momenteel vooral in België, met nieuwe zaken in Brussel, Gent en Antwerpen. In Nederland zijn zaken in Utrecht, Den Haag en Arnhem.

Volgens branchedeskundigen is friet heel erg verbonden aan de avonduren en afhalen. Veel nieuwe frietspeciaalzaken zijn niet goed ingericht op deze piekuren. Daarnaast is hun assortiment vaak beperkt. Je ziet dan ook dat dat sommigen hun assortiment uitbreiden. Ondanks de bedrijfssluitingen, openen ook nog steeds nieuwe frietspeciaalzaken hun deuren. Bestaande frietconcepten van de nieuwe lichting hebben bovendien groeiambities. Zo wil het Veghelse concept Pieperz dit jaar nog groeien naar vijf vestigingen en groeit ook friterie Par Hasard door.

Dit artikel is eerder gepubliceerd in het magazine Frituurwereld nummer 9 – Najaar 2018