Roodkapje en Sneeuwwitje veroveren de frituur

Nieuw!, Actueel |
27 feb 2025 |
Leestijd ± 1 tot 2 minuten

Kriekensaus als topping voor frituursnacks is bij onze zuiderburen in opmars. De marketing van het bedrijf Kriekepot, maker van kriekentoppings, werpt zijn vruchten af. Steeds meer frituren voeren met kriek getopte snacks als Roodkapje en Sneeuwwitje in hun assortiment.

De inspiratie voor de snacks komt voort uit de populaire podcast Suikernonkels. Frituur Frietpunt in Helchteren was één van de eersten die de snackgerechten met kriek ging verkopen. Sinds eind januari verovert de snacktrend België stormenderhand. De organisatie Taallink Vlaanderen riep vanwege de hype roodkapje al uit tot het Woord van de Week.

Stoofschotels

Kriek is een zure kerssoort. Van oudsher wordt de kriekensaus in België veel gebruikt bij stoofschotels, maar de zure kers is ook de basis van het bekende kriekenbier. Bij de snackgerechten Roodkapje en Sneeuwwitje is kriekensaus gebruikt als snacktopping.

Roodkapje

Voor het Roodkapje vormt een ingesneden boulet (gehaktbal met een krokante korst) de basis. De inkepingen aan de bovenkant van deze snack worden opengevouwen en gevuld met kriekensaus en geroosterde uitjes. Bij de uitje wordt vaak gekozen voor de geroosterde uitjes die ook als topping voor de bekende Bicky-burgers worden gebruikt.

Sneeuwwitje

Bij het Sneeuwwitje is een viandel de basissnack. Hij wordt net als bij onze frikandel speciaal overdwars ingesneden en gevuld met verse stukjes ui, mayonaise en kriekensaus.

Foto’s: promobeeld Kriekepot