ProFri bepleit nieuwe CBS-noemer

Actueel |
21 september 2017 |
Leestijd ± 1 tot 2 minuten
Frituur zelfde als Fastfood? / Foodservicewatcher

“Vakvereniging ProFri pleit bij het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) voor een andere branchenoemer. Cafetaria’s, snackbars en frituren zijn bij het statistiekbureau ingedeeld bij de totaalgroep SBI-code 56102. De omschrijving is “snackbars, lunchrooms en ijssalons”. Maar ook totaal andere bedrijven worden tot de SDI-code gerekend. Dit geeft een verkeerd beeld, aldus ProFri.

De afgelopen jaren werden cafetaria’s omzetcijfers toegedicht die feitelijk gelden voor een veel grotere groep. De totaalgroep omvat namelijk circa 14 duizend bedrijven, naast cafetaria’s ook merken als McDonald’s, Burger King, Domino’s en zelfs foodtrucks en popcornbedrijven.

Voorzitter Hans Hus deed het CBS de suggestie de bedrijfsgroep voortaan te omschrijven als “fastservicebedrijven”. Dat de cijfers vaak een verkeerd beeld geven, tonen de cijfers van het eerste kwartaal van dit jaar aan. Cafetaria’s zagen hun omzet toenemen met 2,9 procent. Maar het gemiddelde voor alle 14 duizend bedrijven was 10,2 procent. In veel publicaties leek het echter net of “snackbars, lunchrooms en ijssalons” dit hoge groeipercentage behaalden. “Dat zet mensen op het verkeerde been,” zegt Hus. Overigens is ProFri niet de eerste die hierover klaagt. Ook andere brancheorganisaties en bureaus kaartten de indeling aan bij het CBS.

Dit artikel is eerder gepubliceerd in het magazine Frituurwereld nummer 5 – Najaar 2017