
Vandaag start de Week zonder Vlees en Zuivel, een initiatief dat Nederlanders bewust maakt van de impact van hun eetgedrag op het milieu. De vraag naar vegetarische en plantaardige producten groeit, en dat is ook in cafetaria’s merkbaar. Toch kan worden gesteld dat snackbars al decennia vooroplopen op deze trend.
Friet is het kernproduct van vrijwel iedere cafetaria en is van nature plantaardig. Bovendien worden de meeste frieten gebakken in plantaardige frituurolie of -vet. Daarnaast zijn de populairste snacks, zoals frikandellen en kroketten, relatief laag in vleesgehalte in vergelijking met bijvoorbeeld een biefstuk of hamburger. Hierdoor past een bezoek aan de cafetaria of snackbar beter binnen een flexitarisch dieet dan vaak wordt gedacht.
Kwalitaria: “De vraag naar vega groeit”
Cafetariaformule Kwalitaria ziet een duidelijke trend in de groeiende vraag naar vegetarische alternatieven en heeft de afgelopen jaren dan ook fors ingezet op uitbreiding van het vega-assortiment. Naast snacks en burgers bieden zij bijvoorbeeld ook plantaardige sauzen en vleesvervangers aan. De formule speelt daarmee in op de groeiende groep consumenten die bewuster wil eten, zonder concessies te doen aan smaak en beleving.
Vega aandeel Kwalitaria blijft groeien
Vandaag gaat de Nationale Week Zonder Vlees en Zuivel van start, en dat laat Kwalitaria niet onopgemerkt voorbijgaan. De cafetariaformule speelt in op de campagne met aantrekkelijke kortingsacties op vegetarische gerechten. Een slimme zet, want de vraag naar vegetarische producten blijft toenemen merkt de franchiseformule. In 2024 werden er maar liefst 22,4% meer vega-opties besteld dan het jaar ervoor.
Vooral de vegetarische snacks zijn favoriet bij Kwalitaria-klanten. Vega frikandellen, kroketten en andere varianten vormen samen ruim 91% van de totale vegetarische verkoop. Maar ook de populariteit van vegetarische burgers stijgt aanzienlijk: in 2024 werden er bijna 76% meer vega-burgers verkocht dan het jaar ervoor. Dat laat zien dat het een goede zet is geweest van Kwalitaria om alle burgers ook vegetarisch aan te bieden.
Groeiend assortiment
Niet alleen de verkoop, maar ook het aanbod van vegetarische producten blijft groeien. “We breiden ons assortiment steeds verder uit met vegetarische opties,” vertelt Rogier Janssen, franchise-directeur en nauw betrokken bij de duurzaamheidsstrategie van Kwalitaria. “Zowel onze ondernemers als onze gasten vragen er steeds vaker om. Uiteraard blijven kwaliteit en smaak bij ons vooropstaan, dus we testen en proeven volop. Daarnaast werken we samen met erkende leveranciers zoals Mora, De Vegetarische Slager, Like en Vivera.”
Hoewel het totale percentage vegetarische bestellingen bescheiden blijft, ziet Kwalitaria dit als een kans om verder te groeien. “Bij Kwalitaria is er plek voor iedereen: vegetariërs, vleeseters en flexitariërs. We willen laten zien hoe lekker vegetarisch eten kan zijn, zonder dat mensen hun hele eetpatroon hoeven om te gooien,” aldus de franchise-directeur.
Kwalitaria daagt gasten uit
Om de drempel te verlagen, biedt Kwalitaria van 3 tot en met 16 maart diverse kortingen op vegetarische burgers, snacks en friet specials. Rogier Janssen: “Zo dagen we onze gasten uit om het eens te proberen. Eén dagje zonder vlees kan al een groot verschil maken.”
Duurzaamheid staat al jarenlang hoog op de agenda bij Kwalitaria. Niet voor niets is ‘Natuurlijk de lekkerste’ de slogan van de cafetariaformule. Met initiatieven zoals het gebruik van Hollands rundvlees en samenwerkingen met Kipster en De Verspillingsfabriek laat Kwalitaria zien dat genieten en bewuste keuzes maken uitstekend samen kunnen gaan.
Traditionele snacks blijven favoriet
Ondanks de groeiende interesse in vegetarische producten blijven traditionele snacks als de frikandel en kroket de onbetwiste favorieten in de cafetaria. De Nederlandse snackcultuur is diepgeworteld en veel consumenten beschouwen een bezoek aan de snackbar als een genietmoment waarbij ze zich niet willen laten beperken door dieetkeuzes. Toch is de verschuiving naar minder vlees al langer gaande, zonder dat dit ten koste gaat van de kernproducten van de cafetaria.
De Week zonder Vlees en Zuivel onderstreept de beweging naar een flexitarisch eetpatroon, maar laat tegelijkertijd zien dat cafetaria’s al jaren een gevarieerd aanbod hebben dat deze trend ondersteunt. Of het nu gaat om friet, snacks met minder vlees of complete vega-opties, cafetaria’s en snackbars bewegen flexibel mee met de wensen van de consument.