Na lockdown: concurrentie in horeca neemt verder toe

Actueel |
25 januari 2021 |
Leestijd ± 1 tot 2 minuten
Foto: Shutterstock.

Zoals het nu lijkt, zal de concurrentie in de horeca na de corona-lockdowns verder toenemen. Niet alleen blijft vooralsnog het aantal horecabedrijven groeien, ook is de verwachting dat veel reguliere restaurants na corona hun afhaalfunctie zullen continueren.

“Uit berichten in de media kun je opmaken dat vooral restaurants in de grote steden goede zaken doen met afhalen,” zegt ProFri-directeur Frans van Rooij. “Ze zijn noodgedwongen met take-away begonnen vanwege corona, maar de nodige restaurateurs geven aan hiermee te zullen doorgaan als corona voorbij is.”

Afhaal via online

Dit betekent, aldus Van Rooij, dat traditionele afhaaladressen zoals frituurspeciaalzaken blijvend te maken houden met meer concurrentie in hun verzorgingsgebieden. Van Rooij: “Daar komt bij dat zowel maaltijdplatforms als individuele ondernemers online ook steeds vaker met speciale webfuncties inspelen op afhalers. In navolging van landen als Amerika en Engeland krijgt take-away in ons land dus een nieuwe dimensie.”

Groei horeca

Verder lijkt aan de onstuimige groei van het aantal horecabedrijven vooralsnog geen einde te komen. Sinds de economische crisis van 2009-2014 groeide de hoeveelheid horeca, vooral in de grote steden, met tientallen procenten. Uit recente cijfers van de Kamer van Koophandel blijkt dat het aantal horeca-inschrijvingen ook in 2020 nog fors toenam. In 2019 was de aanwas 6 procent tegen 5 procent vorig jaar.

Animo blijft groot

Van Rooij: “Het aantal nieuwe KvK-inschrijvingen zegt natuurlijk niet alles. Vraag is of alle ondernemers die een nieuw bedrijf inschrijven ook daadwerkelijk een zaak zullen openen. Het geeft echter wel aan dat de animo voor de horeca onverminderd groot blijft en dus de concurrentie zeker niet lijkt af te nemen.”