Moet het roer radicaal om?

Actueel |
21 december 2016 |
Leestijd ± 1 tot 2 minuten

“Het roer moet radicaal om.” Aldus Wim Markwat. Na dertig jaar in het frituurvak zegt de ondernemer uit Nieuw-Vennep: “De cafetaria heeft in haar huidige vorm totaal geen bestaansrecht in Nederland.” Met als bakermat De Meerburcht in Nieuw-Vennep bouwde Markwat in drie decennia een cafetariaketen op. Zijn formule Merksnack behoorde tot de eerste lichting cafetariaconcepten. Daarna was hij medeoprichter van formulehuis FHC Formulebeheer met merken als Foodmaster en Family. Uit de dagelijkse leiding trok hij zich terug. Wel exploiteert Markwat nog enkele Family’s.

Markwat vindt dat horecaondernemers het initiatief uit handen hebben gegeven aan het winkelbedrijf. “Retailers, leisure- en petrolondernemers die horecaconcepten exploiteren, dat is niet de juiste weg.” Markwat ontwikkelt een horeca- annex foodstore-concept waar zelfbediening en een assortiment levensmiddelen hand in hand moeten gaan. “Geen rookwaren. Geen ongezonde zoetwaren en ongezonde dranken. Duurzaam, verantwoord, gezond, gevarieerd, vegetarisch, superfoods, halal, voedingssupplementen, een vrouwvriendelijk assortiment… Daar is behoefte aan bij de consument van vandaag.” Via de smartphone bestelde gerechten en boodschappen moeten bovendien binnen 30 minuten bezorgd kunnen worden. Markwat is op zoek naar investeerders voor zijn nieuwe horeca/foodstoreformule.
Meepraten? Vegen retailers de horeca van de kaart? Heeft de cafetaria geen bestaansrecht meer? Moet het roer om? Doe mee aan de discussie op ProFri’s besloten Facebookpagina Frietbook. Of mail naar redactie@frituurwereld.nl.

Dit artikel is reeds eerder verschenen in Frituurwereld Editie 2 – Winter 2016/2017

Meer over