Lockdown: Alles nog een keer op een rij

Actueel |
16 december 2020 |
Leestijd ± 3 tot 5 minuten

Voor heel de Horeca geldt: Eten en drinken afhalen en bezorgen is mogelijk tot uiterlijk 1.00 uur ’s nachts. Na 20.00 uur geen verkoop van alcohol meer. In dit artikel van de website van de Rijksoverheid is alles op een rij gezet. Wijzigingen en aanscherpingen in de komende weken zijn niet uitgesloten. Bij vragen of onduidelijkheden, of loop je als frituurprofessional tegen problemen aan, neem dan contact op met ProFri.

Als gevolg van het aantal besmettingen moeten sociale contacten zoveel mogelijk beperkt worden. Daarom is de horeca gesloten sinds half oktober. Ook de meeste evenementen zijn verboden.

Bekijk alle vragen en antwoorden over afstand houden

Regels voor de horeca

Tot wanneer is de horeca gesloten?

Op dit moment is het nog niet verantwoord om de horeca te heropenen. Medio januari 2021 wordt bekeken of restaurants onder voorwaarden weer open kunnen. Het is daarvoor nodig dat het aantal IC-opnames per dag afneemt naar gemiddeld 10 per dag.

Welke regels gelden er voor de horeca?

Horecagelegenheden (inclusief coffeeshops) zijn gesloten.

De volgende uitzonderingen zijn van toepassing:

  • afhalen en bezorgen (na 20.00 uur geen verkoop van alcohol, sluiting uiterlijk 01.00 uur);
  • uitvaartcentra of vergelijkbare locaties waar een uitvaartplechtigheid plaatsvindt;
  • eet- en drinkgelegenheden in zorginstellingen voor patiënten en bezoekers van patiënten;
  • eet- en drinkgelegenheden binnen een locatie waar besloten en georganiseerde dagbesteding plaatsvindt voor kwetsbare groepen;
  • bedrijfskantines;
  • vliegvelden na de securitycheck.

Moeten locaties met een horecafunctie, zoals bioscopen, casino’s en culturele instellingen helemaal dicht?

Ja, de verplichte sluiting geldt ook voor deze locaties.

Waarom mag de horeca nog niet open?

In januari 2021 worden de maatregelen voor de horeca opnieuw overwogen. Dan is er meer zicht op de ontwikkeling van het aantal besmettingen.

De horeca is sinds 14 oktober 2020 gesloten. Ondanks dat de meeste horecagelegenheden er alles aan hebben gedaan om te voorkomen dat gasten elkaar besmetten, bent u in de horeca vaak langdurig in de buurt van mensen die geen huisgenoten van u zijn. Als hier besmetting plaatsvindt, dan bestaat de kans dat u anderen besmet. Dit moet worden voorkomen.

Heeft het sluiten van horeca niet als gevolg dat mensen juist thuis afspreken en het probleem zich verplaatst?

Het is ieders eigen verantwoordelijkheid om zich ook thuis aan de maatregelen te houden, namelijk thuis maximaal 2 personen per dag ontvangen en afstand van elkaar houden. Op 24, 25 en 26 december geldt een uitzondering en mag u maximaal 3 personen ontvangen.

Na 20:00 uur is het niet meer mogelijk alcohol te kopen en te nuttigen buitenshuis. Ook zijn coffeeshops dan gesloten.

Welke regels gelden er voor afhalen?

Bij het afhalen van eten en drinken vindt geen gezondheidscheck plaats en zijn reserveren, een vaste zitplaats en het registreren van contactgegevens niet nodig. Uiteraard moet iedereen zich bij het afhalen houden aan de basisregels. Bijvoorbeeld 1,5 meter afstand houden. Het is aan de horecagelegenheid om te bekijken op welke manier zij hier invulling aangeven.

Ter plekke iets eten of drinken is niet toegestaan. Er mag alleen afgehaald worden. Ook het gebruik van fruitautomaten is bijvoorbeeld niet toegestaan. 

Afhaalrestaurants sluiten om uiterlijk 01.00 uur. En zij verkopen na 20.00 uur geen alcohol meer.

Tot hoe laat mag een restaurant bezorgen?

Na 20.00 uur mag er geen alcohol meer worden bezorgd. Na 01.00 uur ’s nachts mag er niet meer bezorgd worden.

Wat zijn de regels voor zalencentra en feestlocaties?

Voor zalencentra en feestlocaties (binnen én buiten) gelden dezelfde regels als voor de horeca. Deze zijn dus gesloten.

Mag er na 20 uur alcohol geschonken worden op vliegvelden na de security check?

Het is niet toegestaan om in eet- en drinkgelegenheden op vliegvelden na de security check nog na 20.00 uur alcohol te verkopen.

Welke regels gelden voor hotels?

Eet- en drinkgelegenheden en roomservice in hotels zijn gesloten voor hotelgasten. Alcohol gebruiken op de hotelkamer (bijvoorbeeld uit de minibar) mag wel. Net als thuis mogen maximaal 2 personen op bezoek komen in de hotelkamer.

Hotels serveren geen eten en drinken aan gasten die een zaal huren voor een bijeenkomst.

Gesloten eet- en drinklocaties

Welke gelegenheden zijn gesloten?

Eet- en drinkgelegenheden zijn gesloten en alleen open voor afhalen en bezorgen. Afhaalrestaurants sluiten om uiterlijk 01:00 uur. En zij verkopen na 20.00 uur geen alcohol meer.

Evenementen

De meeste evenementen zijn verboden. Uitgezonderd zijn:

  • Betogingen, samenkomsten en vergaderingen volgens de Wet openbare manifestaties;
  • Warenmarkten voor eerste levensbehoeften.

Welke praktijktests (fieldlabs) worden gedaan voor evenementen?

Medio januari wordt gestart met een aantal concrete praktijktests voor evenementen. Het gaat om kleinschalige experimenten waarin onder strikte voorwaarden wordt gekeken hoe verschillende evenementen op termijn veilig kunnen worden georganiseerd. Er wordt gestart met evenementen met zittend publiek: concerten, theater en voetbal. De evenementensector heeft een gedegen plan voor de praktijktests opgesteld. De uitkomsten van de testen worden gebruikt voor het verantwoord organiseren van evenementen, maatregelen die daarbij nodig zijn en de veiligheidsprotocollen.

Kunnen de eerder toegezegde fieldlabs evenementen half januari doorgaan?

Ja de fieldlabs met evenementen kunnen na 19 januari 2021 doorgaan.

Steun

Wordt er een aanvullende financiële regeling gemaakt voor de horeca-of evenementensector?

Het huidige steun- en herstelpakket biedt steun waar nodig. Bedrijven kunnen gebruikmaken van de financiële regelingen in het steun- en herstelpakket als zij aan de gestelde voorwaarden voldoen. De hoogte van de steun is afhankelijk van de geleden schade. Hoe meer omzetverlies, hoe hoger de tegemoetkoming is.

In de aanvullingen op het steun- en herstelpakket die gepresenteerd zijn op 27 oktober 2020 is een subsidie voorraad- en aanpassingskosten opgenomen. Voor de evenementenindustrie is een eenmalige extra vergoeding aangekondigd die gebaseerd is op de TVL-vergoeding van de zomer. Deze aanvullende steun wordt momenteel uitgewerkt. 

Waarom worden er steeds maatregelen genomen voor de horeca?

Ondanks dat de meeste horecagelegenheden er alles aan doen om te voorkomen dat gasten elkaar besmetten, blijkt uit de RIVM cijfers dat besmettingen via de horeca oplopen. Daarnaast zijn grote clusters van besmettingen (gemiddeld meer dan 10 personen) onder meer gerelateerd aan de horeca.

Bekijk ook:

Bron: Website Rijksoverheid.nl (letterlijke tekst van 16 december – 14.00 uur)