Lange frikandellen in het nieuws

Trivia |
14 december 2020 |
Leestijd ± 1 tot 2 minuten
Foto: Facebook R&S Jan de Rooij

Lang, langer, langst. Lang en groot; dat spreekt altijd tot de verbeelding. Verschillende media brengen de laatste weken nieuws over héél lange frikandellen. Een recordlengte?

Website Snacknieuws.nl bracht het bericht enkele weken geleden. Verschillende andere media namen het over. Scoutinggroep Jan de Rooij bakte met zijn groep een frikandel van 2 meter en 80 centimeter. In een lange dakgoot met drie liter frituurvet dat werd verhit door de branders eronder.

Herontdekt

Snacknieuws.nl duikelde dit nieuws op uit een Facebook-bericht van drie jaar geleden en vermeldde dit er ook keurig bij. Het oorspronkelijke bericht op Facebook luidde: “Meer dan 100 frikandellen, 1 lange dakgoot, 3 gasstellen en 3 liter frituurvet. Ja, wij hebben vandaag een poging gedaan om de langste frikandel te maken. Deze 280 centimeter lange frikandel speciaal hebben we lekker opgegeten!”

Maar is dit nu de langste frikandel ooit gebakken?

Spoiler

Frituurwereld-hoofdredacteur Ubel Zuiderveld zorgde voor een domper op de feestvreugde. Hij tweette: “Spoiler? Vlagtwedde, september 1993. Frikandel van bijna 7,5 meter in een dakgoot. Ik was er zelf getuige van. Wie biedt meer?” Overigens heeft Zuiderveld ook hard bewijs: namelijk een oude foto uit zijn archief, een zwart-wit foto op ouderwets krantenpapier.

Krantenknipsel uit archief Ubel Zuiderveld – Langste frikandel Vlagtwedde 1993