Kweekvlees komt dichterbij: proeverijen in het najaar

Actueel |
17 aug 2023 |
Leestijd ± 1 tot 2 minuten
Mark Post van Mosa Meat, promofoto Mosa Meat, David Parry/PA

Kweekvlees komt een stap dichterbij de supermarktschappen. Zoals het nu lijkt, mogen vooraanstaande bedrijven als Meatable (varkensvlees uit het laboratorium) en Mosa Meat (rundvlees, hamburgers) later dit najaar hun eerste proeverijen houden met kweekvlees op het menu.

Tot nu toe is op het vasteland van Europa de consumptie (en formeel zelfs bewaring) van vlees dat uit stamcellen is opgekweekt verboden.

Dit is ook de reden dat Mark Post van Mosa Meat tien jaar geleden helemaal naar Londen moest om zijn gekweekte hamburger te presenteren. Nederland is het eerste EG-land waar de mogelijkheden nu wat worden verruimd.

Motie Tweede Kamer

Dat proeverijen later dit najaar mogelijk worden, is het directe gevolg van een motie die in maart vorig jaar is ingediend. Een overgrote meerderheid van 123 kamerleden riep de regering op de consumptie van kweekvlees op beperkte schaal toe te staan.

“Kweekvlees kan een positieve bijdrage leveren aan het verlagen van de effecten op het klimaat en dierenwelzijn van de wereldwijde vleesconsumptie,” aldus de motie. Voor kweekvlees zijn namelijk grootschalige veehouderijen niet meer nodig. Wel vergt de productie cq het opkweken van vlees nog veel energie.

Vrije verkoop in Singapore

Nadat minister Ernst Kuipers van volksgezond vorige maand definitief het groene licht gaf, zullen onder strikte voorwaarden dit najaar de eerste proefsessies van start gaan. De val van het kabinet lijkt geen blokkade: gezien de grote kamermeerderheid, kunnen de kweekvlees-proeverijen nauwelijks een politiek omstreden onderwerp worden genoemd.

Kweekvlees is oorspronkelijk een Nederlandse vinding. In de VS werd veertig jaar geleden voor het eerst het patent geregistreerd door een Amsterdamse wetenschapper. In Singapore mag kweekvlees reeds vrij worden verkocht. Omdat het land nauwelijks eigen landbouwgrond heeft, kan het daar uitkomst bieden. De Nederlandse kweekproducenten mikken dan ook nadrukkelijk op de markt in Singapore.