Is fritisme op zijn retour?

Trivia |
21 december 2016 |
Leestijd ± 1 tot 2 minuten

Je hebt seksisme, je hebt racisme. Daarnaast is al vele jaren sprake van “fritisme”. Fritisme is: “het ongefundeerd bashen van smaakmakers uit de frituur, zodat een negatieve beeldvorming ontstaat”.

In de media troffen we de afgelopen maanden verrassend weinig fritisme aan. De positieve verhalen domineerden juist. Zoals de dagbladcolumn van Ronald Duong. Onder de kop “Tijd voor de waarheid” schreef hij over de frikandel. Duong: “Ik kan u gerust stellen. De grondstof van de frikandel is een geweldig product.” Duong weerlegt de fabeltjes over de frikandel en besluit met: “De frikandel is een fraai staaltje Nederlands vernuft. Zo, het geheim is onthuld. Kunnen we nu eindelijk ophouden met die bullshit over stierenballen als het over frikandellen gaat?” Duongs collega Jessica Ydo gaf in Het Parool een recept voor frikandellen. Jessica nam en passant afscheid van haar vooroordelen: “Ik had nog nooit een frikandel gegeten, tot ik in een keuken terechtkwam waar iemand er dagelijks twee verorberde. Ik ging voor de bijl, hoewel ik bang was dat het zou voelen of ik een lul doorbeet. Wat bewaarheid werd, maar dan best lekker eigenlijk.”

André van Duin, presentator van Heel Holland Bakt, gaf ook tegenwicht aan het alledaags fritisme. In interviews gaf Van Duin te kennen dat hij graag snaait. Hij zweert bij Hollandse kost. De komiek is gek op bitterballen: “Andere mensen gaan naar de kroeg voor de drank, ik voor de bitterballen. Thuis eet ik ze niet. We hebben ook geen frituurpan; die dingen worden altijd zo vies.”

Was er recent dan helemaal geen fritisme te bespeuren? Toch wel. TV-programma Brandpunt liet een bekende restaurantkok aan het woord over snacks. De kok mompelde dat ze wemelen van de verzadigde vetten. Hij zou beter moeten weten. Op zijn beurt bediende De Volkskrant zich van fritisme bij de beschrijving van de lelijke bebouwing van Nederlandse badplaatsen. De krant schreef hierover: “Ze zouden een sterrenrestaurant kunnen zijn, maar gaan voor friet met mayonaise.”

Dit artikel is eerder gepubliceerd in het magazine Frituurwereld nummer 1 – Winter 2016-17