Vakman Martin Zwerts gaf ieder frietje de ruimte

Actueel |
7 juli 2022 |
Leestijd ± 1 tot 3 minuten
Martin Zwerts overleed na een kort ziekbed op 4 juli 2022. Foto: Sligro/Jasper Bosman.

Hij was één van de bekendste frituristen van Nederland. Martin Zwerts, die jarenlang Friture Zwerts in Eindhoven runde samen met zijn vrouw Annelies, is op 64-jarige leeftijd overleden. ‘Martin was een heel goede frietbakker.’

Talloze liefhebbers van een traditioneel gefrituurd frietje wisten jarenlang de weg te vinden naar Martin Zwerts en zijn vrouw Annelies. Bij Friture Zwerts, een kleine zaak aan de Boschdijk in Eindhoven, kreeg elk vers gesneden aardappelstaafje alle ruimte om een verrukkelijk frietje te worden in frituurketels gevuld met rundervet. De tijd die hij hiervoor nam, leidde vaak tot lange rijen wachtende klanten.

Maximaal zes grote friet

Naast het geduld dat liefhebbers soms moesten opbrengen, was er ook een duidelijke regel: vier grote porties of zes kleine, dat was de limiet bij Zwerts. Je kon hoog en laag springen; meer friet kreeg je niet. Maar iedereen wist dat ze iets goeds gingen krijgen, dus er was nooit gemor. Zijn vrouw Annelies zorgde ervoor dat alles in de zaak op rolletjes verliep.

“Er zijn meer uitmuntende frietbakkers die helaas zijn heengegaan, maar buiten kijf staat dat Martin inderdaad een heel goede frietbakker was”, zegt ProFri-directeur Frans van Rooij. “Helaas is hij nooit lid geweest, maar we zullen hem zeker blijven roemen.”

Van Eindhoven naar Singapore

Niet alleen in Eindhoven konden liefhebbers de frietjes van Zwerts waarderen. Van Frietopia, het landelijke platform van frietliefhebbers, kreeg de frituur zeven jaar op rij een Frietopia Award voor de friet, die steevast als ‘uitmuntend’ werd bestempeld. Ook kwamen topkoks en sterrrenchefs uit de omgeving op excursie om de kneepjes van het frietvak onder de knie te krijgen.

In 2018 baarde Friture Zwerts opzien door in Singapore een vestiging te openen onder de naam ‘Martin Zwerts Potato Daddy’. Er waren plannen voor verdere uitbreiding, maar die zijn nooit van de grond gekomen.

Foto: Jasper Bosman

Drie generaties frietbakkers

Friture Zwerts is 74 jaar – drie generaties lang – een familiebedrijf geweest. Martin en Annelies verkochten hun frituur in december 2021 omdat er geen opvolging in de familie beschikbaar was. Sindsdien wordt de frituur geëxploiteerd door ervaren frituurprofessionals uit Asten. De nieuwe eigenaren hebben de naam Friture Zwerts behouden en hebben niets veranderd aan de werkwijze en het assortiment.