
Nederland heeft zijn jaarlijkse NK Loaded Fries, in Noord-Frankrijk wordt in september de derde editie gehouden van Championnat du Monde de la Frite. Plaats van handeling van dit officieuze WK Friet Bakken is de stad Arras ofwel Atrecht. Tijdens de laatste editie viel een Nederlandse frietbakker in de prijzen.
Verdeeld over zes categorieën verschenen bij de editie van september 2024 veertig frietbakkers aan de start in Arras. De verschillende categorieën zijn: Authentieke Frietjes (horeca, volgens traditionele Noord-Franse bereiding), Familie Frietjes (amateurs, zoals thuis bereid) en Creatieve Frietjes (origineel frietrecept qua vorm of andere fantasiefriet).
Wereld Friet en sauzen
De drie andere categorieën zijn: Frituur Saus (ter plekke bereide eigen warme en koude sauzen), Wereld Friet (bereiding volgens de traditie van het betreffende land) en een aparte categorie voor leerlingen van horeca- en hotelscholen onder begeleiding van docenten.
Gras wint Wereld Friet
De categorie Wereld Friet is het afgelopen jaar gewonnen door Nederlander Jorit Gras. Samen met een kameraad is Gras de eigenaar en uitbater van Pom Friterie in de Zweedse hoofdstad Stockholm. Het duo verkoopt friet van Zeeuwse aardappelen met creatieve toppings. Gras leerde ooit friet bakken bij onder meer het DierenPark Amersfoort.
Speciaal met nootmuskaat
Gras bereidde en serveerde tijdens het friet-WK in Arrass een eigenzinnige variant op de Nederlandse patat-friet speciaal, maar dan met sjalotten, rode ui, bieslook, gepekelde chilli, augurk en nootmuskaat-crumble. Hier lees je meer over het jaarlijkse frietkampioenschap in Arras.
Tekst: Ubel Zuiderveld. Foto’s: Championnat du Monde de la Frite, met links Jorit Gras.