Het vak- en bakmanschap van eetgelegenheid De Hof Staete in het buitengebied van Koekange is bekroond met het keurmerk Goed Gefrituurd van brancheorganisatie ProFri, de vakvereniging voor professionele frituurders. Antoinette van Witteveen en haar dochter Maud de Bruijn kregen de bijbehorende oorkonde en het gevelschildje in hun zaak uitgereikt.
De Hof Staete is geen alledaagse eetgelegenheid. Het bedrijf dat wordt omschreven als zaal, restaurant, catering én snackbar is namelijk gekoppeld aan de nabijgelegen manege. Bijzonder is bovendien de ligging. In het buitengebied van het Drentse dorp Koekange, aan de rand van Boswachterij Ruinen, een natuurgebied met brede en stabiele ruiterpaden.
Een teamprestatie
Bij De Hof Staete wordt de nadruk gelegd op het feit dat het behalen van het keurmerk een teamprestatie is. De eetgelegenheid heeft een functie als dagbesteding en dus staat het team centraal. De gast komt echter royaal aan zijn trekken. Alle hardlopers uit de frituur zijn verkrijgbaar, inclusief de regionale snackspecialiteit de eierbal.
Vega Kapsalon
De Hof Staete verkoopt op bord daarnaast menu’s met hamburger, schnitzel, loempia, spareribs, ossenhaas, varkenshaas en kippenvleugels. De locatie, een achtkantige schuur bij een manege aan de rand van een bos, is uitermate sfeervol. Speciale vermelding verdienen bovendien de plantaardige menu’s met een groentekroket of een veganburger die gemaakt is van biet en wortel. Ook staat er een plantaardige versie van de Kapsalon op de kaart.
Nationale Smulgids
Met het bemachtigen van het keurmerk verwerft De Hof Staete in Koekange een vermelding in de Nationale Smulgids. “Vanwege de koppeling met de manage en dagbesteding is dit zeker geen alledaagse locatie,” aldus het Nederlands Frituurcentrum, dat de certificering voor ProFri uitvoert. “Maar het is zeker een smuladres met een hoog frituurgehalte en een omweg absoluut waard.”
De drie V’s
Het keurmerk voor frituurspeciaalzaken wordt behaald na een uitgebreid traject met onder meer het invullen van een zelfscan, audits en mystery guest bezoeken. Eetgelegenheid De Hof Staete doorliep de afgelopen maanden met goed gevolg de procedure om het Goed Gefrituurd keurmerk te bemachtigen. Het bedrijf blinkt hiermee uit op het gebied van Vakmanschap, Veiligheid & Hygiëne en Verantwoordelijkheid. Deze drie V’s vormen namelijk de pijlers van Goed Gefrituurd.
Voor consumenten is het keurmerk een herkenbaar kwaliteitslabel. Houders van het keurmerk worden namelijk opgenomen in de Nationale Smulgids (Smulgids.nl) en staan hiermee ook officieel te boek als frituurspeciaalzaken die een omweg waard zijn.
Foto: Maud de Bruijn en Antoinette van Witteveen. Foto: Nederlands Frituurcentrum.