Coronaschulden: Belastingdienst verstuurt aanmaning en dwangbevel

Actueel |
6 september 2023 |
Leestijd ± 1 tot 2 minuten
Horecaprotest tijdens corona, foto Horeca Alliantie

Eén op de vijf mkb-ondernemers, waaronder duizenden horecabedrijven, heeft nog niets afgelost van zijn coronaschuld. De Belastingdienst krijgt bij 43.000 ondernemers in allerlei branches zelfs helemaal geen contact over de coronaschuld. Ze hebben samen 1,8 miljard euro schuld, 42.000 euro gemiddeld.

Dit meldde staatssecretaris Marnix van Rij deze week in een brief aan de Tweede Kamer. Van april tot half juli bezochten honderd deurwaarders reeds meer dan 5.000 ondernemers persoonlijk. Zij hadden sinds 1 oktober 2022 niets of onvoldoende afgelost.

Regeling vervallen, aanmaningen op komst

De bestaande betalingsregeling van 60 maandelijkse termijnen is voor ongeveer 35.000 bedrijven inmiddels niet meer van toepassing. Het betekent dat de Belastingdienst hun schuld in één keer kan opeisen.

Na een overgangstermijn om nog te reageren dan wel externe hulp in te schakelen, begint de Belastingdienst deze maand met het versturen van aanmaningen volgens het reguliere invorderingsproces. Wel kan de ondernemer nog altijd om hulp vragen, zodat de invordering wordt opgeschort. Laat hij opnieuw niks van zich horen, dan volgt een dwangbevel, eventueel gevolgd door beslaglegging op bezittingen.

“Veel horeca uit regeling gevallen”

Specifieke branchecijfers geeft de Belastingdienst niet. Over de horeca schrijft de staatssecretaris wel: “De detailhandel en de horeca kennen verhoudingsgewijs de meeste ondernemingen die uit de betalingsregeling zijn gevallen. Traditioneel hebben de ondernemingen in deze branches een relatief korte levensduur.” Uit accountantscijfers bleek onlangs dat ongeveer één op de vijf horecabedrijven in ons land financieel wankel staat.

In totaal verleende de Belastingdienst sinds het begin van de pandemie uitstel van betaling van onder meer btw aan ongeveer 400.000 mkb-ondernemers, waaronder veel horecabedrijven. Totaal ging het om 47 miljard euro aan uitgestelde belastingbetalingen. Ongeveer de helft van alle ondernemers heeft zijn schuld alweer geheel ingelost.

De schulden bedragen nu totaal nog 15 miljard euro, maar een deel van dit bedrag lijkt dus niet of moeilijk incasseerbaar voor de Belastingdienst. Dit geldt in het bijzonder bij de ruim 4.000 ondernemers en bedrijven die nu reeds zijn verwikkeld in een faillissement.