AnyTyme Ommen trekt juridische lijn om continuïteit te beschermen

Actueel, Achtergrond |
25 jul 2025 |
Leestijd ± 1 tot 3 minuten

Jolanda en William Roke, eigenaren van AnyTyme Ommen, bereiden juridische stappen voor tegen de geplande komst van Kindplein Oost pal naast hun zaak. Volgens het ondernemersduo kan de ontwikkeling in de huidige vorm hun bedrijfsvoering en woon- en leefklimaat aantasten. Zij willen daarom alle formele rechten – waaronder bezwaar- en beroepsprocedures – nadrukkelijk openhouden.

Wat de Rokes doen

De ondernemers hebben aangegeven geen afspraken of overeenkomsten te willen tekenen die hun rechtspositie zouden kunnen inperken. Zij laten juridisch toetsen of de planologische keuzes (zoals een bestemmingsplanwijziging of het stapelen van maatschappelijke en horeca-/detailhandelsfuncties) de continuïteit van hun bedrijf kunnen benadelen. Ook wijzen zij erop dat eerdere uitgangspunten rond de positionering van de kinderopvang zouden zijn gewijzigd, wat volgens hen tot extra risico’s leidt.

Waarom dat verstandig is

  • Rechtspositie borgen: Door niet vroegtijdig akkoord te gaan, behouden de ondernemers hun volledige bezwaarmogelijkheden.
  • Planologische helderheid afdwingen: Door juridische en procedurele stappen voor te bereiden, wordt de gemeente gedwongen expliciet te maken welke ruimte (en beperkingen) er voor het bedrijf overblijven.
  • Continuïteit centraal stellen: De ondernemers benadrukken dat hun cafetaria – zoals veel snackbars in Nederland – ook een sociale functie in de wijk vervult. Bescherming van die functie vraagt volgens hen om duidelijke en handhaafbare afspraken.

Lessen uit andere gemeenten

Hun aanpak kan geplaatst worden in een bredere context waarin gemeenten vaker gezondheidsdoelen vertalen naar regulering van (fast)foodaanbod rond scholen. Als voorbeeld kan gewezen worden op Almere, waar recent werd gediscussieerd over een verbod op frituurverkoop in de nabijheid van scholen. Zulke lokale beleidsinitiatieven laten volgens de ondernemers zien dat wethouders besluiten kunnen nemen die diep kunnen ingrijpen in de bedrijfsvoering van frituur- en cafetariaondernemers.

Signaal aan de politiek

De casus in Ommen illustreert dat gemeentelijke plannen en ondernemerschap regelmatig op gespannen voet kunnen staan. De ondernemers stellen dat beide belangen hand in hand zouden moeten gaan, met ruimte voor maatwerk, proportionaliteit en respect voor bestaande bedrijven. Door nu stevig in te zetten op hun rechten, willen zij voorkomen dat zowel nu als in de toekomst hun onderneming onder druk komt te staan.

Conclusie

De gekozen route van Jolanda en William – juridisch voorbereiden, bezwaarrechten veiligstellen en nadruk leggen op continuïteit – is verdedigbaar en strategisch verstandig. Het recente voorbeeld uit Almere onderstreept dat lokale politiek soms ver kan gaan in maatregelen rond voeding en gezondheid. Ondernemers die hiermee geconfronteerd worden, doen er goed aan tijdig positie te kiezen, hun planologische ruimte scherp te krijgen en waar nodig de gang naar de rechter voor te bereiden.

Foto landelijke website Anytyme