Aantal foodhallen zal nog verder toenemen

Actueel |
21 juni 2018 |
Leestijd ± 1 tot 2 minuten
Foodhallen – Foodservicewatcher

Het aantal foodhallen in Nederland met kleine horecaconceptjes zal de komende jaren verder groeien tot circa twintig (exclusief gemengde retail/horecahallen). Dit voorspelt bureau Van Spronsen & Partners in zijn onlangs verschenen dossier “Foodhallen in Nederland”. Twee jaar geleden had ons land nog maar vier foodhallen, nu zijn het er dertien, verdeeld over acht steden. Daarnaast zijn er nog zeven concepten die een gemengde formule hebben (retail annex horeca).

Foodhallen bieden gemiddeld onderdak aan veertien kleine foodformules, waar veelal kleine multinationale gerechtjes worden bereid voor dadelijke consumptie. De Markthal in Rotterdam is misschien wel de bekendste. Omdat er sprake is van retailverkoop en niet alleen van horeca, wordt de Markthal echter beschouwd als een gemengd concept. De Foodhallen in Amsterdam (21 eetkramen) is wel een echt horecaconcept. Verder zijn er foodhallen in onder meer Den Haag, Deventer, Hilversum, Eindhoven en Enschede.

Nieuwe foodhallen zullen de komende tijd nog openen in onder meer Groningen, Alkmaar, Arnhem en Breda. Daarnaast krijgt de Amsterdamse Foodhallen een tweede vestiging. Die zal verrijzen in Rotterdam. Niet alle foodhallen zijn een succes. Vorig jaar sloot één van Nederlands eerste foodhallen, Amicitia in Amersfoort, vanwege een gebrek aan belangstelling. Vanwege de grootschaligheid, wees bureau GfK eerder al op het gevaar van kannibalisatie (“elkaar klanten afsnoepen”) bij een te groot aantal foodhallen in ons land.

www.spronsen.com

Dit artikel is eerder gepubliceerd in het magazine Frituurwereld nummer 8 –Zomer 2018