Bratwurst Day: 9 dingen over de braadworst

Actueel, Achtergrond |
15 aug 2025 |
Leestijd ± 3 tot 5 minuten

In augustus wordt de braadworst gevierd. Daarom houdt het Duitse Bratwurstmuseum in Thüringen van 15 tot en met 17 augustus de nodige bijeenkomsten. Het Amerikaanse braadworststadje Sheboygan hield eerder deze maand al zijn traditionele Brat Days festival. Officieel staat trouwens 16 augustus te boek als Dag van de Braadworst.

Frituurwereld serveert 9 feiten en weetjes over de braadworst.

door Ubel Zuiderveld

Diepgravende onderzoeken naar het assortiment van de frituurspeciaalzaken zijn de afgelopen jaren niet gedaan. Bij het laatste grote onderzoek eind vorige eeuw, was de braadworst present in meer dan 8 van elke 10 cafetaria’s.

1. Worstenaanbod niet zo breed meer

Omdat met name formulebedrijven en hedendaagse cafetaria’s vaak een wat beperkter assortiment hebben, is het aanbod in de sector afgenomen. Een steekproef van cafetariamenu’s levert op dat hooguit circa 35 procent van de frituurzaken anno 2025 nog de braadworst op het menu heeft staan. De prijzen variëren van €2,75 tot €3,75, zonder broodje.

Ontbreekt de braadworst, dan staat er vaak wel een ‘soortgenoot’ op de kaart, zoals de curryworst of bockworst. Het worstenaanbod was vroeger breder: denk ook maar eens aan de knakworst. Tegen de frikandel lijkt door klassiekere worsten bijna niet op te concurreren. De braadworst is ondertussen van cafetariasnack getransformeerd tot barbecuesnack bij uitstek.

2. Nieuwe worstmakerijen

Net als veel andere foodambachten (ambachtelijke friet, bier, snacks) ontstonden de laatste jaren ook de nodige nieuwe gespecialiseerde worstenmakerijen. Overigens zijn er naast deze nieuwkomers nog volop slagerijen die worsten maken. Van oudsher kennen de Nederlandse slagers het Worstmakersgilde, dat jaarlijks prijzen uitreikt aan de beste worstenmakerijen.

Verder lijkt ook de worstcultuur in de Nederlandse horeca wat op te veren. Zo streek de Duitse formule Extrawurst neer in Nederland. In Amsterdam is het Wurst & Schnitzel Haus te vinden. Ook zijn de nodige foodtrucks actief met braadworsten. De concepten dragen namen als Bully’s Bratwurst, Schwenkgrill XXL, Wurstmeister en Happy Bratwurst.

3. Worst van kweekvlees?

Net als bij burgers en snacks als kroketten en frikandellen, worden steeds meer plantaardige worstvarianten geïntroduceerd. Het is bovendien nog maar kwestie van tijd voordat de eerste worsten van kweekvlees op de markt verschijnen.

Zo kondigde het Delftse bedrijf Meatable aan dat zijn kweekvleesworst van varkensvlees nog dit jaar in de winkels moet liggen. Kweekvlees wordt in een laboratorium uit een stamcel opgekweekt. Europa moet nog wel de regelgeving versoepelen, want vooralsnog is in ons deel van de wereld kweekvlees niet toegestaan voor consumptie.

4. Worsten bij onze oosterburen

De rokerig smakende braadworst geldt als een Duitse vinding. Uit historische geschriften zou blijken dat de geschiedenis al vele honderden jaren teruggaat en worstenstad Neurenberg de bakermat is. Het jaar 1313 wordt genoemd als beginjaar. Normaliter is de braadworst gemaakt van varkensvlees, maar het gebruik van rundvlees komt ook voor. Verschillende regio’s in Duitsland kennen hun eigen variant.

Tot 2018 had Berlijn zijn curryworstmuseum. Helaas, het bestaat niet meer. Maar worstenmusea zijn er nog altijd wel. In Mühlhausen vind je het Bratwurstmuseum Thüringen, in Neurenberg is het Nürnberger Bratwurstmuseum.

Overigens voeren Thüringen en Beieren momenteel een koude worstenoorlog. Beieren claimt dat herberg Wurstkuchl in Regensburg (anno 1378) de oudste braadworstkraam ter wereld is. Erfurt in Thüringen gaat daar nu overheen. In 1269 zou er al een Brathütte zijn geopend waar braadworsten werden gebakkken.

5. Wat is de braadworstenhoofdstad?

Vreemd genoeg vinden de meest uitbundige braadworstvieringen niet plaats in Duitsland, maar in de Verenigde Staten. Zo noemt Sheboygan, een stad met 50.000 inwoners in de staat Wisconsin, zich sinds jaar en dag wereldhoofdstad van de braadworst. Eerder deze maand stond hier de traditionele feestweek Brat Days op het programma.

De stad is ooit gesticht door Duitsers. Maar er zijn ook veel Nederlanders uit de Achterhoek en andere oostelijke worstregio’s neergestreken in de negentiende eeuw. In Sheboygan is in 1953 Bratwurst Day geboren, ingesteld ter gelegenheid van het 100-jarig bestaan van de stad. De bedenker wees trouwens 13 augustus aan als Braadworst Dag en niet 16 augustus.

6. Naar de rechter vanwege braadworsttrots

De eerste Braadworst Dag ruim zeventig jaar geleden was een feest van jewelste. De hoofdstraat van Sheboygan werd gebombardeerd tot Bratwurst Boulevard en er werd een braadworstkoningin gekozen. Er ging meer dan 3.000 kilo braadworst door, net als 288 flessen ketchup, 288 potten mosterd en honderden kilo’s uien. In jaren daarna trok Braadworst Dag niet zelden ruim 100.000 bezoekers.

Een kleine twintig jaar geleden werd het huidige meerdaagse evenement Brat Days geboren. Overigens werd in 1970 nog wel eerst via de rechter bepaald dat alleen Sheboygan zich de wereld-braadworst-hoofdstad mag noemen. Er waren namelijk ook claims van een andere Amerikaanse stad.

7. Volkswagens worst in de supermarkt?

Worsten in het algemeen, en braad- en curryworsten in het bijzonder, hebben het moeilijker dan voorheen in worstenland Duitsland. We moeten immers minder vlees eten. Het betekent dat de worsten in de nodige cateringrestaurants van het menu verdwenen.

Een fenomeen apart is de Volkswagen Curryworst. De VW-worsten werden verkocht met een eigen serienummer als ware het een auto. In 2021 geleden werd hij van het menu geschrapt. Aangezien er dat jaar nog bijna 7 miljoen Volkswagen Curryworsten waren verkocht, baarde dit veel opzien en verontwaardiging. Lang duurde de worstenban dan ook niet, want hij hield net twee jaar stand. Vorig jaar werd het recordaantal van 8,5 miljoen Volksworsten verkocht.

Er wordt gefluisterd dat ze binnenkort in Duitse supermarkten verkrijgbaar zijn.

8. Worst als concept

Toch zien we de laatste jaren daarnaast dat de belangstelling voor worsten als kernproduct van een concept toeneemt. Hoewel de formule in ons land snel weer sneuvelde, deed bij onze oosterburen de worstformule Bobby & Fritz van zich spreken. Je treft de outlets nu vooral aan bij tankstations langs de autobahn. In Engeland richtte het kleine concept Herman ze German (“sausages, bakery, coffee, bier”) zich op, maar het kampte door corona met veel tegenslag ondanks de slogan our Wurst is ze Best.

Braad- en curryworsten zijn nog altijd vaste prik in de ruim 30.000 imbiss-snackbars in Duitsland. De formule Extrawurst focust in het bijzonder op braadworsten. Hoewel het aantal vestigingen bij onze oosterburen daalde, probeert Extrawurst nu via franchising ook in andere landen uit de startblokken te komen. Zoals dus in ons land maar ook in Engeland.

9. De worst in cijfers

Volgens opgave van Statista eten onze oosterburen ongeveer 2,7 kilo braadworst per persoon per jaar. Uitgaande van een gemiddeld gewicht van 100 gram – braadworsten zijn 80 tot 120 gram – betekent dit dus 27 braadworsten gemiddeld per persoon. Dat zou voor heel Duitsland betekenen: 2,25 miljard braadworsten, naast nog de nodige andere worsten natuurlijk.

Ter vergelijking twee Nederlandse worstcijfers. Wij eten naar verluidt 600 miljoen frikandellen op jaarbasis ofwel 34 stuks per hoofd gemiddeld. Van onze Gelderse rookworst eten we er ruim zes per persoon per jaar, totaal ongeveer 110 miljoen.

Foto: promofoto Extrawurst Nederland