Rechter versus Avondklok, spoedappèl van overheid

Actueel |
16 februari 2021 |
Leestijd ± 1 tot 2 minuten
Foto: Shutterstock.

Een rechter van de Haagse rechtbank heeft gesproken: de Avondklok moet per direct worden opgeheven. In een zaak die was aangespannen door Stichting Viruswaarheid, oordeelde de rechtbank dat de instelling van de Avondklok geen wettelijke basis heeft.

Volgens de rechter heeft het kabinet voor de Avondklok een wetsartikel gebruikt dat niet toepasselijk is, omdat de eis van “bijzondere spoedeisendheid” onvoldoende is aangetoond. Immers: de mogelijkheid van een Avondklok kwam eerder aan de orde. Kennelijk ontbrak destijds een spoedeisend karakter, want toen is de maatregel niet ingevoerd.

Spoedappèl van overheid

De overheid gaat in hoger beroep tegen de uitspraak. Juridisch gesproken is de Avondklok op dit moment echter van de baan. Dat kan vanmiddag nog veranderen. De overheid vraagt de rechter namelijk via een spoedappèl de gedane uitspraak in afwachting van het hoger beroep te schorsen.

Effect op bezorging

De horeca werkt momenteel met speciale werkgeversverklaringen voor onder meer maaltijdkoeriers. Juridisch gezien lijken die vanavond al niet meer noodzakelijk.

Tot op heden zijn 14.000 boetes uitgedeeld voor schending van de Avondklok; met deze uitspraak van de rechter in Den Haag is het mogelijk deze boetes aan te vechten. Maar dit hangt natuurlijk ten dele af van de uitspraak in het spoedappèl later vandaag.

Meer over