
“De fastfoodsector lijkt van alle sub-sectoren binnen horeca en recreatie het meeste last te hebben van de inflatie.” Dit schrijft de Rabobank in een analyse. Ook dit jaar ontwikkelt het volume, de hoeveelheid verkochte producten, zich negatief. Aldus de bank.
Terwijl reguliere restaurants dit jaar volgens de Rabobank een licht herstel laten zien van de omzet en het volume, geldt dit niet voor het segment fastfood, inclusief de frituurbranche.
“Daling sinds 2023”
Sectormanager Jos Klerx van de bank schrijft: “Al vanaf het tweede kwartaal van 2023 dalen de volumes in deze subsector. We verwachten dat dit beeld in 2025 zal doorzetten en dat winstgevendheid onder druk zal blijven staan.” De fastfoodomzet zal in 2025 met ongeveer 1,5 procent groeien, stelt analyst Klerx. Deze groei ligt echter lager dan de prijsverhogingen. Het betekent dus per saldo dat er minder (grote) bestellingen worden geplaatst.
Beeld bij cafetaria’s
De fastfoodsector omvat in ons land ruim 16.000 bedrijven. Cafetaria’s vormen getalsmatig de grootste groep. Maar ook Amerikaanse fastfoodrestaurants, lunchrooms, ijssalons en andere spijsverstrekkers behoren tot deze sector.
Voor cafetaria’s schetst de bank geen specifiek beeld. De ontwikkeling lijkt echter parallel te lopen met vorig jaar. Bureau More2Market calculeerde dat cafetaria’s in 2024 de prijzen met ruim vijf procent verhoogden, maar de omzetgroei desondanks beperkt bleef tot 1,6 procent.
Internationaal fenomeen
Dat fastfoodbedrijven, inclusief cafetaria’s, kampen met vraaguitval van de consument, is geen typisch Nederlands beeld. Het lijkt een internationaal fenomeen. Ook grote wereldwijde ketens als McDonald’s en Starbucks presenteerden recent tegenvallende cijfers.
Foto: Shutterstock, Alexander Tolstykh