Carlo Ladage haakt af vanwege friet mèt schil

Actueel |
30 september 2024 |
Leestijd ± 1 tot 2 minuten

“Verse patat zonder schil…” De tekst staat prominent afgedrukt boven de bakpotten in de marktwagen van frietbakker Carlo Ladage. Omdat de telg uit de Rotterdamse frietfamilie zich niet kan vinden in de switch van de formule naar friet mét de schil er nog aan, scheidde Carlo zich af.

De scheiding tussen Carlo en zijn familie is de afgelopen dagen in de media breed uitgemeten. Oprichter Bram Ladage is dan ook zijn oom. Carlo’s broer Rocco en zijn neef Wesley Ladage zitten in de leiding van de frietspecialist met 40 vestigingen in Rotterdam en wijde omstreken. Carlo opereert voortaan echter onder eigen naam, los van de formule, in zijn frietwagen die te vinden is op de markt.

“Mooi geel patatje”

In het Algemeen Dagblad zegt Carlo Ladage dat het gaat om een gevoelskwestie. “Hier ben ik mee opgegroeid. We zijn er met z’n allen ontzettend groot mee geworden: zo’n heerlijk mooi geel patatje zonder schil, gebakken in plantaardige olie. Klanten komen er speciaal voor. Onze kip met de gouden eieren.”

Bram’s Gourmet

De trend richting friet met de schil er nog aan, is in ons land vooral gezet door nieuwe ambachtelijke frietzaken die ruim tien jaar geleden voor het eerst hun deuren openden. Ook moederbedrijf Ladage Beheer zelf deed er al ruime ervaring mee op via zijn containerconcept Bram’s Gourmet. Er werd friet mét schil en toppings verkocht volgens recepturen van de Rotterdamse kok Herman den Blijker. Bram’s Gourmet werd enkele jaren geleden samengevoegd met de reguliere Ladage-formule.

Poll wèl of géén schil

Uit een poll van het Algemeen Dagblad blijkt dat Carlo veel bijval krijgt. 78 procent van de deelnemers aan het online onderzoek kiest voor friet zónder schil (22 procent wil dus juist wel patat mét schil). Voor friet met schil wordt onder meer toenemend gekozen, omdat het minder afval oplevert en dus duurzamer is. Daarnaast kan friet met schil langer worden bewaard. Bovendien valt het vooral bij jongere generaties in de smaak.

Foto: Ladage Beheer

Meer over