Deining over prijs: “Gratis ingrediënten. Hoe kom je erbij?”

Actueel |
7 jul 2025 |
Leestijd ± 1 tot 3 minuten

Door een groot overschot, daalt de aardappelprijs de afgelopen maanden sterk. Sommige boeren verkopen hun piepers zelfs als veevoer. Op de frietprijs in snackbars heeft dit alles nauwelijks invloed. Een artikel in het Algemeen Dagblad hierover, leverde flink wat reacties van lezers op.

Over de verkoopprijs van patat-friet schrijft lezer Ton: “Bijna gratis ingrediënten, hoe kom je erbij? Wat denk je van olie, aardappelen, elektriciteit, personeel, sauzen, enzovoorts, enzovoorts. Dus hoe bedoel bijna gratis?” Lezer Paul schrijft: “De grootste kostenposten zijn energie en personeel en die worden niet goedkoper maar alleen maar duurder.”

“En ik ben nog goedkoopste ook…”

Een andere lezer schrijft: “Ik werk zelf in een frietkot met verse Vlaamse friet op de weekmarkt in Haarlem op zaterdag. Niet alleen prijs van de piepers bepaalt de frietprijs. Denk aan olie, personeel, verpakkingen, materiaal, boekhouder, onderhoud, huur, vervoersmiddel, bakovens, afschrijving inventaris, opslag, BTW, winstbelasting etcetera. Ik moet minimaal 450 euro omzet maken voor ik mijn eerste euro verdien. Ik begrijp de reacties, maar ik werk van 5:00 tot 19:30. En ik ben nog de goedkoopste ook in Haarlem.”

“Houdt dit ooit op?”

De toon van de meeste reacties is echter een stuk kritischer. Nu is dat meestal het geval bij dit soort verhalen. Maar een indruk van wat er onder frietconsumenten leeft, geven de reacties wel. Zoals deze: “Het grootste probleem is dat ondernemers in bv Nederland steeds meer omzet en grotere winsten willen behalen. En dat wij als gewone burgers daar de zure vruchten van plukken oftewel de prijs ervoor gaan betalen.”

Lezer Mieke: “Alles wordt elk jaar duurder. Ooit moet dat toch eens ophouden? Of betalen we over 20 jaar 100 euro voor een patatje met?”

“Wachtrijen helemaal verdwenen…”

Nog een reactie: “Nou ik heb gemerkt dat het ook voordelen heeft, die dure friet. Ik heb gemerkt dat de wachtrijen voor de frietzaak helemaal verdwenen zijn. Mocht ik nu met mijn gezin aan een frietje toe zijn, ben ik meteen aan de beurt. Maar we gaan toch voor de Hollandse frietjes van Aviko voor de airfryer. Duurt wat langer, maar geen gat in je portemonnee…”

Lezer René: “Olie, aardappelen en energie zijn zwaar gedaald in prijs. Als men denkt dit dure frietje te blijven verkopen, heeft men het hopelijk zwaar mis. Een portie mayo kost ook zomaar een euro. Schandalig!”

“Is mij het geld wel waard”

Frits: “Net patatje mét gegeten op snackbar bij vliegveld Hilversum. €4,24 voor een bakje gefrituurde patatten. Toegegeven, het was een flinke portie, maar toch, €4,25 is heel veel geld voor bijna gratis ingrediënten.” Reinout: “Als die zaken de olie frequent genoeg vervangen, dan snap ik best dat het wat kost.”

Mark: “Vroeger kocht ik elke week wel een frietje. Nu misschien nog één keer in de maand.” Cees: “Eén keer per maand een lekker frietje met een huisgemaakte bamibal. En dan heerlijk in de snackbar opeten: dat is me de €6,75 wel waard.”

Foto: Shutterstock, Xavier Lorenzo

Meer over