
Een ruime raadsmeerderheid in Almere springt in de bres voor de frituur. De meeste fracties in het lokale parlement keerden zich gisteravond tégen het voorgestelde frituurverbod. Het college van de gemeente wilde de verkoop van gefrituurde friet, oliebollen en kibbeling via een nieuw Standplaatsenbeleid aan banden leggen.
Gisteravond werd met name gesproken over een motie van Leefbaar Almere, D66, PvdA, PVV en CDA. In deze motie keren zij zich tegen het voorgestelde frituurverbod. Pim van Kesteren van de partij Respect Almere sprak zijn steun voor de motie uit. “Ik heb problemen met het verbod op frituren. We zien meer in voorlichting dan in een verbod.”
“Het is zo’n betutteling”
Jordy Hulzebos van Leefbaar Almere, indiener van de motie, reageerde fel op een betoog waarin werd gepleit vóór een frituurverbod. Tegen collega Lokhorst van de Partij voor de Dieren zei Hulzebos hierop: “Al dit soort verboden is een glijdende schaal. Het is bijna een soort communisme.”
Ymi Knaap van de fractie van 50Plus Almere: “In een cirkel van 100 meter rond een school als Windesheim wordt veel patat verkocht. Dan is zo’n kraam maar een kleintje. Het is zo’n betutteling om dat ene patatje te verbieden, ongelooflijk.”
“Frietkraam een lichtpuntje”
PvdA-fractievoorzitter Aya Selman: “Een kraam als De Vrolijke Frietkraam is een lichtpuntje. Die kramen zijn meer dan alleen eten, ze brengen reuring. Wat zijn de feestdagen zonder de geur van oliebollen op het Stadhuisplein?” Een verbod op frituurkramen ziet Selman niet zitten: “Jongeren kunnen letterlijk zo de supermarkt om de hoek binnenlopen voor een frikandel en energydrank.”
“Geen geluksmomentje afpakken”
Kees Hendriksen van de Christenunie viel Selman bij: “Bij de supermarkt zijn veel ongezondere dingen te koop dan bij de frietkraam of viskraam. Bovendien is het vreemd dat je de oliebollenkraam verbiedt, maar er in Almere wel een vijfde coffeeshop bijkomt.” Koen Bokhorst van de VVD: “Het college kan het beleid dat het hier voorstelt niet beargumenteren. Je bereikt niets door dit geluksmomentje af te pakken. Ook wij zijn tégen het anti-frituurbeleid.”
“Beslissen over type restaurants”
Met name Groenlinks en Partij voor de Dieren zijn er voorstander van om het frituurverbod op te nemen in het Standplaatsenbeleid. Albert Waninge van Groenlinks wees erop dat het frituurkraamverbod (100 meter rond scholen en het ziekenhuis) feitelijk pas op z’n vroegst over twaalf jaar van kracht wordt. Waninge verwees naar de landelijke zogenaamde Snackwet die in Den Haag wordt voorbereid: “Bedoeling is dat wij in de tussentijd als gemeente bredere bevoegdheden krijgen ten aanzien van de voedselomgeving. Misschien kunnen wij tegen die tijd meebeslissen over het type restaurant dat ergens mag komen”
Over de motie van Leefbaar Almere en andere moties over het frituurkraambeleid wordt in een later stadium nog gestemd.
Foto: Shutterstock, Qizai00