Fritoricus ubelski vertelt: wat was de eerste fish & chip shop?

Actueel, Video's |
26 oktober 2024 |
Leestijd ± 1 tot 2 minuten

Chippy. Zo noemen de inwoners van Engeland, Schotland, Wales, Ierland en wijde omstreken hun fish & chip shops vaak liefkozend. Hoewel in ons land fish & chips steeds vaker op menukaarten van restaurants en frituurzaken prijkt, legde het gerecht het altijd af tegen onze frikandel of kroket met friet.

Logisch natuurlijk. Want ’s lands wijs, ’s lands eer. In ons land kopen we ons gebakken visje als streetfood toch meestal op de markt of bij gespecialiseerde viswinkels. In Nederlandse frietzaken is vis bovendien nooit bijster aangeslagen, mede omdat er eigenlijk aparte bakpotten voor nodig zijn. Zeker, menige cafetaria verkoopt wel kibbeling. Maar bijvoorbeeld visburgers, visnuggets en andere vissnacks zijn nooit échte bestsellers geworden in de Nederlandse snackbar.

Matige viseters

Hoewel ons land aan de Noordzee bekend staat als haringland, zijn Nederlanders eigenlijk maar tamelijk matige viseters. De gemiddelde consumptie per wereldburger van vis ligt, inclusief schaal- en schelpdieren, volgens officiële cijfers op 20,5 kilo. In het Verenigd Koninkrijk is dat 18, 5 kilo per persoon, en is de consumptie trouwens dalend. In ons land komen we niet verder dan 9,3 kilo gemiddeld per hoofd van de bevolking.

Hoewel het vaak is geprobeerd, is in ons land de fish & chip shop nooit een fenomeen op zich geworden. Aan de Noordzeekust en her en der langs het IJsselmeer vind je altijd wel een vis-friet-winkel, maar daar blijft het dan ook een beetje bij.

Oudste visfrietshop

Het wil niet zeggen dat er nooit pogingen zijn ondernomen om een succes te maken van fish & chips. Het productschap voor de visserij, het tegenwoordige Visbureau, deed al lang geleden verwoede pogingen om fish & chips in ons land te populariseren. Tevergeefs. In de bijgaande TikTok-video vertelt fritoricus ubelski wat de oudste fish & chip shop van ons land is. Voor zover bekend natuurlijk.

* Ubelski is het TikTok-pseudoniem van horecaschrijver Ubel Zuiderveld.