“Wij zien fastfood liever gisteren dan morgen verdwijnen…”

Actueel |
21 mei 2025 |
Leestijd ± 1 tot 3 minuten

De druk groeit. Als de schijn niet bedriegt, krijgen grote fastfoodformules te maken met toenemende weerstand van de lokale politiek. In verschillende gemeenteraden viel dit al eerder te beluisteren. Ook raadsleden in Almere deden de vorige week boute uitspraken over fastfood.

De raad van Almere sprong in meerderheid in de bres voor frituurkramen, het eigenlijke vergaderonderwerp. Maar een aantal fracties kraakte harde noten richting grootschalige fastfoodmerken.

“Rem op fastfood”

Zo zei raadslid David de Vrede van de SP: “We mogen kraamhouders niet het werk onmogelijk maken en ondertussen het grootkapitaal, om het maar socialistisch te zeggen, de rode loper laten uitleggen. Zoals het aanbod supermarkten met goedkope rotzooi. Ook de wildgroei aan fastfood daar willen we echt een rem op.”

Wet van Karremans

Meerdere raadsleden verwezen naar toekomstig landelijk beleid. Dat moet gemeenten meer mogelijkheden geven om regulerend op te treden in de lokale voedselomgeving. VVD-staatssecretaris Vincent Karremans werkt aan regelgeving op dit gebied. Hij komt met een wet waarmee gemeenten “ongezonde voedselaanbieders” kunnen weren. Het voorstel moet in 2026 in de Tweede Kamer worden behandeld.

“Centrum ligt vol fastfood”

In de gemeenteraad van Almere kunnen enkele fracties haast niet wachten op de nieuwe wet. Zo zei Ayla Lokhorst van de Partij voor de Dieren: “Wat wij eten wordt niet bepaald door vrije keuze. In Almere worden we elke dag 200 keer aan voedselkeuzes blootgesteld.” Ze vindt dat “verantwoorde keuzes” moeten worden bevorderd. “Wij moeten iets doen aan fastfood waarmee het centrum vol ligt. Wij zien de fastfoodketens liever gisteren dan morgen verdwijnen.”

Verwarring over McMarketing

Lokhorst wees er meer dan eens op dat McDonald’s jaarlijks 400 miljard euro uitgeeft aan marketing. Tijdens de raadsvergadering noemden ook andere raadsleden dit bedrag. Toen Lokhorst erop werd gewezen dat het niet 400 miljard maar 400 miljoen moet zijn, bood ze haar excuses aan. Ook supermarkten werden tijdens de vergadering door verschillende partijen als medeplichtig aan welvaartsziekten aangewezen.

“Ik maak keuze liever zelf”

Kees Hendriksen van de Christenunie Almere zet juist zijn vraagtekens bij een te directe rol van de lokale politiek. “Ik wil niet leven in een stad waarin collegeleden bepalen wat goed voor je is. Die keuze maak ik liever zelf. De overheid moet zich zo min mogelijk met dit soort keuzes bezighouden,” aldus Hendriksen. Verwijzend naar het weren van frituurkramen, zoals burgemeester en wethouders van Almere voorstelden, zei hij: “Wat het college wil, gaat wel héél ver.”

Tekst: Ubel Zuiderveld. Foto: Shutterstock, Michael von Aichberger

Meer over