“Aanbod volledig plasticvrije disposables nog beperkt”

Actueel |
9 februari 2023 |
Leestijd ± 1 tot 2 minuten
Plasticvrij van Conpax. Foto Frituurwereld.

Het aanbod aan fooddisposables zónder plastic is nog beperkt, maar zal gaan groeien. Eenmalige verpakkingen die géén plastic en ook géén plastic coating bevatten, mogen als enige met ingang van 1 juli 2023 nog gratis aan klanten worden verstrekt.

Eén van de bedrijven die al volledig plasticvrije disposablelijnen heeft, is Conpax in het Gelderse Oosterhout. Het bedrijf heeft zich feitelijk helemaal in recyclebare, plasticvrije disposables gespecialiseerd.

Conpax, tevens partner van vakvereniging ProFri, maakt gebruik van grondstoffen als suikerriet, bamboe, palmblad, hout, karton en papier. Op de bijgaande foto zijn twee voorbeelden van lijnen met plastic- en PFAS-vrije disposables te zien.

“Milkshakes nog een moeilijk verhaal”

Niet voor alle geplastificeerde verpakkingen in de snackbranche zijn al goede, plasticvrije alternatieven voorhanden. Dit geldt bijvoorbeeld voor milkshakebekers. Vakvereniging ProFri meent dat specifiek voor milkshakebekers daarom een uitzondering moet worden gemaakt: “Uitstel van de verplichting om de klant te laten betalen voor deze bekers zou zeer welkom zijn, maar de vraag is of dat uitstel ervan komt.”

Producent betaalt al extra voor SUP’s

Overigens gelden sinds 5 januari van dit jaar voor grotere producenten en leveranciers van disposables mét plastic al nieuwe maatregelen. Ze werden formeel verantwoordelijk gesteld voor verwerking van de plastic afvalberg. Niet alleen betalen ze daarom een bijdrage van enkele euro’s per duizend stuks disposables aan het zogenaamde Afvalfonds, maar ook maken ze extra administratieve kosten voor registratie en opslag. Vanzelfsprekend beïnvloedt deze maatregel de kostprijs van SUP’s ofwel single use plastics die in de cafetaria worden gebruikt.

Méér Europese regels op komst

Alle maatregelen op het gebied van verpakkingen die plastic bevatten, zijn het gevolg van beleid van de Europese Unie. In vrij korte tijd vaardigde die nieuwe richtlijnen uit om de plastic afvalberg in de aangesloten landen in te perken. Hiertoe stemde het Europees Parlement nog maar vier jaar geleden in met de zogenaamde Single-Use Plastic (SUP) Directive. Europees commissaris Frans Timmersmans kondigde kortgeleden nog extra maatregelen aan voor de langere termijn: zo is een verbod in de maak voor kleine plastic saussachets over enkele jaren.

Meer over