5 tips voor de feestdagen: cadeauboeken over frituren en friet

Actueel, Aanbevolen |
26 november 2022 |
Leestijd ± 1 tot 3 minuten
De boeken van Angela Prins en Meneer Wateetons

Met de decembermaand in aantocht, serveert Frituurwereld vijf cadeauboeken over frituren en friet. Alle vijf dragen ze bij aan jouw vakmanschap en bakmanschap: de boeken zijn een verrijking van de kennis van de ware friturist.

Cadeautip 1: Fris Frituren

Culinair auteur Angela Prins publiceerde bij het Nederlands Frituurcentrum haar frituurkookboek Fris Frituren. Fris Frituren staat barstensvol fantasievolle en smakelijke lekkernijen die krokant uit de frituur tevoorschijn getoverd kunnen worden.

Fris Frituren toont de liefhebber de veelzijdigheid van een oeroude bereidingsmethode. Ja, met dit kookboek gaat er een nieuwe frituurwereld voor je open. De recepten zijn onderverdeeld in de hoofdstukken groenten, vis, vlees, specials en zoet. Daarnaast doet Angela Prins saussuggesties.

Het meest Nederlands vindt de schrijfster zelf haar haringrecept. Angela Prins zegt hierover: “De grenzen voor nieuwe haring worden met dit recept verlegd. Een gefrituurde haring, wie had dat gedacht?” Via uitgever Nederlands Frituurcentrum is Fris Frituren te bestellen met vijf euro korting als je de kortingscode ‘FWVOORDEELTIP’ vermeldt. Hier verkrijgbaar.

Cadeautip 2: Over Frituren

Over Frituren (met het opschrift ‘F*ck de Airfryer’) is het nieuwe boek van eetschrijver Meneer Wateetons. “Over frituren, waarom frituren de beste kooktechniek op aarde is” verscheen onlangs bij Fontaine Uitgevers. In het boek staan 75 recepten voor snacks uit de hele wereld. Van welbekende snacks als kroketten, kaassoufflés en frikandellen tot gefrituurd lekkers vanuit de hele wereld. Van Japanse tempura tot Spaanse churros en Indiase gulab janum.

Daarnaast geeft Meneer Wateetons ins & outs over frituren als (ideale) bereidingstechniek. Het kookboek bevat een aantal ‘verrassende’ toepassingen van de frituur, zoals biefstuk uit het vrolijk opborrelende vet. Ook doet de auteur uit de doeken hoe je één miljoen kroketrecepten verzint dankzij de kroketgenerator. Hier verkijgbaar.

Cadeautip 3: Van Aardappel tot Friet

Prachtige foto’s, mooie verhalen over friet en de basis van friet, de aardappel. Het boek Van Aardappel tot Friet is een lust voor het oog en frituurolie voor de ziel. Eén van België’s bekendste frituristen deelt via dit boek zijn kennis: oud-friturist Eddie Cooremans, die van 1978 tot en met 2002 een beroemd frietkot uitbaatte bij onze zuiderburen.

Cooremans’ historische frietcollectie vormde mede de basis voor het Frietmuseum in Brugge. Samen met André Delcart (culinair auteur, tevens mosterdexpert) maakte Cooremans dit lijvige boekwerk. Het is 304 bladzijden lang smullen geblazen. Het boek met 120 fraaie illustraties verscheen bij Stichting Kunstboek. Hier verkrijgbaar.

Cadeautip 4: De Frietkraam

Frietkramen vormen de basis van de frituurwereld zoals we die vandaag de dag in ons land kennen. Bijna geen frituurpaleisje is of was identiek. Journalist Ubel Zuiderveld, tevens hoofdredacteur van Frituurwereld, legde in vijftien jaar tijd vele tientallen frietkramen, frietwagens en frietkiosken vast in alle windstreken van Nederland.

Onderverdeeld in de hoofdstukken Zuid-Nederland, Oost-Nederland, West-Nederland en Noord-Nederland passeren bijna honderd frietkramen de revue. Elk hoofdstuk wordt ingeleid met een verhaal over de frituurcultuur in de betreffende regio. Het boek De Frietkraam is een ode aan de verdwijnende eetcultuur van losstaande kramen en kiosken. Hier verkrijgbaar.

Cadeautip 5: Nationaal Snack Handboek

Ubel Zuiderveld werd in 1993 hoofdredacteur van vakblad Snackkoerier en ontpopte zich tot de chroniqueur van de vaderlandse friet- en frituurwereld. Naast De Frietkraam, publiceerde hij boeken als Snelle Hap, Snacks & IJs, Febo een fenomeen én het Nationaal Snack Handboek. Het handzame handboek is een ABC van snacks en termen uit de wondere wereld van de Nederlandse frituur.

Wil jij weten wat een Welpenklauw of een Sjortie is? Van de Ardeense Saté tot Zure Bom: alle frituurparels uit heden en verleden passeren in het Nationaal Snack Handboek de revue. Hier verkrijgbaar.

Meer over