Infrarood-frituuroven FrieteRia kanshebber voor innovatieprijs Horecava

Actueel |
24 november 2022 |
Leestijd ± 1 tot 2 minuten
Rechts: infraroodpaneel strak onder de bakpot, foto FrieteRia

De infrarood-frituur van FrieteRia en BrasseRia in Dronten is genomineerd voor de Horecava Innovation Award.

In de categorie ‘Equipment & Services’ dingt de vinding van Ria en Tom Dekker en technisch bedrijf Weenk op 9 januari mee naar de innovatieprijzen van de Horecava.

Ombouw van gasovens

Het verwarmen van bakpotten via infrarood is vooral een daverende innovatie, omdat op relatief simpele wijze bestaande gasovens kunnen worden omgebouwd. Dit betekent dat frituurbedrijven geen peperdure gasinstallaties hoeven af te danken om op elektrisch frituren te kunnen overstappen.

“35 tot 50 procent goedkoper”

Eerder liet Tom Dekker aan Frituurwereld weten dat infrarood-frituren qua energieverbruik ten opzichte van gas 35 tot 50 procent goedkoper is. Weenk, Tom en Ria Dekker demonstreren de Infra Frituur tijdens de Horecava-vakbeurs in Amsterdam in de stand van sausfabrikant Remia.

Een struikelblok bij de overstap naar infrarood-platen onder de bakpotten kan wel zijn dat de elektrische aansluiting van een cafetaria verzwaard moet worden. FrieteRia zelf had dit met een vooruitziende blik al vroegtijdig geregeld, maar op dit moment gelden voor het verzwaren van de stroomgroep lange wachttijden.

Andere nominaties

Tot de andere genomineerden van de Horecava Innovation Award behoren onder meer: het geprinte plantaardige “vlees” van de Israëlische fabriek Redefine Meat in Best (bekend van de geprinte Loetje-biefstuk), de Mosselburger van Superfood Zeeland en Nix & Nix, de eerste alcoholvrije slijterij van ons land.

Meer over