Ondanks zware bombardementen, delen Franky en Coen friet uit in Oekraïne

Actueel |
21 november 2022 |
Leestijd ± 1 tot 2 minuten
Foto: Into The Breach

“Even hebben we getwijfeld, want de aanvallen van Rusland afgelopen week op Oekraïne zijn de heftigste sinds het begin van de oorlog…” Toch zijn de Brabantse frietbakkers Franky van Hintum en Coen van Oosten afgelopen zaterdag weer met hun frietwagen Lekkers uit Holland vertrokken naar oorlogsgebied.

“Ondanks bombardementen, gaan we toch weer naar Oekraïne om friet te bakken,” schrijft het duo op zijn sociale media. “Er zijn onder meer raketten ontploft in Lviv, onze eerste locatie van de reis. Ook Rivni en Zitomyr, de plaatsen waar we doorheen rijden naar onze tweede bestemming Bucha, zijn aangevallen.” In de westelijke stad Lviv hebben de frietbakkers hun opslag van friet, snacks en frisdrank. “We hebben niet lang getwijfeld om toch uit Helmond te vertrekken. Alle hulp is namelijk nog harder nodig!”

Snacks uitdelen in bevrijde steden

Vandaag en gisteren deelden Franky en Coen friet, snacks en snoep uit bij een groot weeshuis waar ongeveer 400 kinderen wonen. Morgen reist snackwagen Lekkers uit Holland naar de regio rond hoofdstad Kiev, in het bijzonder de voorsteden Bucha, Irpin, Borodyanka en Hostomel. “Deze plaatsen liggen dicht bij elkaar en waren bezet door de Russen,” schrijven Franky en Coen. “Gelukkig zijn ze later weer bevrijd. Hier zijn gruwelijk veel oorlogsslachtoffers en heel veel huizen zijn gebombardeerd. We gaan daar meerdere locaties bezoeken waar vluchtelingen zijn zoals een ziekenhuis, een school en kindertehuizen.”

Steun voor verstrekking medicijnen

Via de stichting Into The Breach zamelden de twee frituurondernemers al enkele tonnen in om hun werk te kunnen voortzetten. Inmiddels steunen zij met dit geld ook de hulporganisatie Symvol Viry. Het duo meldt: “Deze mensen doen geweldig werk. Zij brengen met gevaar voor eigen leven medicijnen vanuit Kiev naar het oosten van het land. Daar zijn medicijnen haast niet verkrijgbaar en hun werk is dan ook letterlijk van levensbelang.”

Na deze zevende missie naar oorlogsgebied, zullen Van Hintum en Van Oosten in december opnieuw afreizen naar Oekraïne. Dan willen ze in verband met de feestdagen iets extra’s doen.

Voor steun en informatie: zie de website van Franky en Coen.

Meer over