Lamb Weston introduceert diepvriesfriet van topchef Sergio Herman

Actueel |
21 november 2022 |
Leestijd ± 1 tot 2 minuten
Foto: Lamb Weston Frites Atelier-Frites

Aardappelproducent Lamb Weston introduceert Frites Atelier-Frites. Het gaat om luxe friet die is ontleend aan de receptuur van topchef Sergio Herman en die wordt geserveerd in de frietzaken die onder zijn naam worden geëxploiteerd in ons land en België.

Met Frites Atelier-Frites richt Lamb-Weston zich vooral op chefs en restaurants. Volgens de frietproducent “lenen Sergio’s friet zich perfect voor gebruik in verrassende gerechten en als een prachtig bijgerecht met culinaire toppings”. Zelf noemt Herman zijn friet zelfverzekerd “uniek in zijn soort en het beste alternatief voor verse frites”.

Sergio-friet past in trend

Dat een grote producent als Lamb Weston ambachtelijke friet uit de markt omtovert tot een industrieel product, past in een trend die al langer zichtbaar is. Zo leveren ook ambachtelijke frietzaken als Friethoes, Frietboutique en Frites uit Zuyd hun patates-frites aan derden in de horeca. Overigens gebeurde dit een grijzer verleden reeds vaker: zo leverde ook cafetariahouder Jos van Alphen van de Bestse Snackbar in Best langer geleden zijn ambachtelijk friet reeds aan toprestaurants.

10-second shake

Om verkoop op grote schaal mogelijk te maken, gingen Frites Atelier en Lamb Weston samen aan de slag om kwalitatieve productie te borgen. Frites Atelier-Frites wordt via groothandels diepgevroren aangeleverd: de friet kan zonder ontdooien worden gebakken. Lamb Weston stelt in een persbericht: “Het invriezen van de aardappel is onderdeel van het recept van Sergio Herman. Voor de bereidingswijze van de friet heeft hij op de verpakking zijn geheim gedeeld: de 10-second shake.”

Sergio Herman opende in 2016 de eerste vestiging van Frites Atelier. Er zijn nu drie vestigingen in België (Antwerpen, Gent en Brussel) en twee in ons land in Den Haag en Roosendaal. Omdat de expansie na de start van het concept te wensen overliet, treedt sinds vorig jaar catering- en horecagroep Vermaat op als franchiser van de frietformule.