Sjiekandel: “Met de frikandel kun je eindeloos en onwijs combineren met smaken…”

Trivia, Actueel |
25 oktober 2022 |
Leestijd ± 1 tot 2 minuten
Foto: langoustine sjiekandel, Juliusjaspers.nl

De frikandel gaat steeds vaker op chique. De “sjiekandel” lijkt tien jaar nadat de term is geïntroduceerd een fenomeen op zich te worden. Televisieprogramma RTL Boulevard besteedde onlangs uitgebreid aandacht aan de sjiekandel.

door Ubel Zuiderveld, horecaschrijver

Topchef en presentator Julius Jaspers ontwikkelde een frikandel met langoustine-mayonaise. “Je kunt natuurlijk verder eindeloos en onwijs combineren met smaken,” zegt Julius in het programma.

“Je zou ook aan verse truffel kunnen denken, truffelmayonaise met truffel er overheen geschaafd. Ik heb wel eens een frikandel gezien met bladgoud erop.” Andere chefs die in de uitzending aan bod komen, hebben hun eigen variatie: eentje kiest voor stukjes charlotte en kaviaar, een ander voor rauwe garnalen, eidooier, zout en kreeftensaus.

Sterrensausje

Boodschap: nadat hij overdwars is ingesneden, is de variatie aan toppings eindeloos. “Het is dus afwachten tot de Michelinchefs hun sterrensausje erover heen gooien,” aldus RTL Boulevard. Jaspers gelooft niet dat sterrenrestaurants het hun gasten zullen voor gaan schotelen. “Maar ik moet zeggen: die langoustine-frikandel van Taiko, wáánzinnig…”

Jaspers doelt op de langoustine-frikandel die chef Hugo Engels van restaurant Taiko in Amsterdam drie jaar geleden voor Febo maakte. Eerder al spotte chef Herman den Blijker een “waanzinnige frikandel”, gemaakt door Patrick Buyze van Mochi in Den Haag. Frituurwereld vestigde daarnaast onlangs de aandacht op een frikandelvariant uit Yerseke, de oesterfrikandel van Peter Oreel.

“Goede smaakdrager…”

Foodjournalist Miljuschka Witzenhausen zegt over de frikandeltrend: “Chefs vinden vaak dat het een goede smaakdrager is, zoals een avocado dat ook is. Dus je kan hem wel oppimpen op allerlei verschillende manieren. Maar ik houd toch wel echt van de oer-Hollandse frikandel. Ik hou wel van een frikandel of zes….”

Sjiekandel uit Mol

De oudst bekende vermelding van de “sjiekandel” is de bistrokaart van de Kempense Golf Club in het Belgische Mol, waar het gerecht tien jaar geleden al geserveerd werd. Overigens was de smaakdrager hier geen frikandel, maar een braadworst. De term sjiekandel viel vijf jaar geleden ook al eens in een televisieprogramma van Nickelodeon. Kok André Amaro maakte de bijzondere frikandel samen met kids.

Meer over