Raad van State: ‘Sluiting snackbar door burgemeester op onterechte gronden’

Actueel |
2 augustus 2022 |
Leestijd ± 1 tot 2 minuten
Foto: Facebook ’t Ackertje

De Nijmeegse cafetaria ’t Ackertje is door burgemeester Hubert Bruls ten onrechte gesloten. Dit stelt de hoogste bestuursrechter van ons land. Eigenaren Ali en Cafer Akbulut zeggen zeker een ton omzet te zijn misgelopen door de sluiting. Zij dienen met hun advocaat een schadeclaim in.

Dagblad De Gelderlander meldt dat de zaak van de twee broers onlangs diende bij de Raad van State, het hoogste orgaan voor bestuursrecht in ons land. Volgens de bestuursrechter was de beslissing van de burgemeester om cafetaria ’t Ackertje te sluiten gebaseerd op ondeugdelijk argumentatie.

Sluiting na incident

Bruls legde begin 2019 de verplichte sluiting op na een geweldsincident dat plaatsvond in een café van de twee ondernemers. De burgmeester van Nijmegen sloot toen niet alleen het betrokken café, maar eveneens de naastgelegen cafetaria ’t Ackertje, tevens pizza- en dönerzaak. Burgemeesters hebben deze bevoegdheid in het kader van de zogenaamde Wet Bibob, waarbij ze sluiting mogen opleggen in het geval sprake is van dubieus ondernemerschap.

Nóg een snackbar gesloten

Aanvankelijk stelden lagere rechters de Nijmeegse burgermeester in het gelijk, zodat vorig jaar de snackbar daadwerkelijk op last gesloten werd. De gemeente Nijmegen deed dit onder het mom ‘gewijzigde exploitatie’, hetgeen volgens de Raad van State een oneigenlijk argument is. Ook een andere cafetaria annex shoarmazaak van dezelfde eigenaars, Mickey’s Corner in Nijmegen, werd door Bruls gesloten. Deze kwestie komt binnenkort nog bij de Raad van State aan de orde, maar ook in deze zaak wordt verwacht dat de ondernemers aan het langste eind zullen trekken.

Omdat de gemeente Nijmegen in het ongelijk is gesteld, veroordeelde de bestuursrechter de burgemeester tot betaling van de 5000 euro aan proces- en griffiekosten bij de Raad van State.