Groots afscheid voor de beroemdste frikandelfan van ons land

Trivia, Actueel |
18 juli 2022 |
Leestijd ± 1 tot 3 minuten
Promofoto Zwarte Cross

Ze is de beroemdste frikandelfan van Nederland. Gisteren nam Tante Rikie afscheid als ceremonieel directeur en boegbeeld van de Zwarte Cross, het grootste popfestival van ons land. Haar loopbaan startte met het bakken van frikandellen.

Haar afscheid stelde ze met twee jaar uit. Bijna 73 is Tante Rikie, maar vanwege corona plakte ze er in 2020 nog twee jaartjes aan vast. Sinds de eerste editie van het Achterhoekse festival in 1997 was ze betrokken. Zo bakte ze een kwart eeuw geleden al hamburgers op het terrein om het feestje uit de startblokken te helpen. Tante Rikie groeide daarna uit tot boegbeeld van de Zwarte Cross. In een draagstoel werd ze, zoals de Volkskrant omschreef, in Kadhafi-achtige kleding door het publiek gedragen.

Nachtelijke frikandellen

Rikie’s zoon André Nijdam was in zijn jeugd al bevriend met Gijs Jolink, zoon van Bennie ‘Oerend Hard’ Jolink en één van de oprichters van de Zwarte Cross. Gijs was ook buurjongen van Tante Rikie. Na een avondje stappen of een optreden met zijn band Jovink & De Voederbietels bakte Tante Rikie in de nachtelijke uren frikandellen voor de jongens. “De frituurpan stond altijd stand-by en de voorraad frikandellen was onuitputtelijk,” schreef een dagblad enkele jaren geleden. Voordat Tante Rikie vervolgens ceremonieel directrice van de Zwarte Cross werd, was ze al eens Prinses Carnaval. Bij deze gelegenheid bakte ze zelfs friet van voederbietels voor de carnavalsvereniging.

“Frikandellen tegen de kater”

Op sociale media is Tante Rikie ook al jaren van de partij. Op Facebook gaf ze bezoekers van de Zwarte Cross als tip tegen hun katers: “Slinger de snisterpan aan! Neem een frikandel (of 2), daar knap je gegarandeerd van op.” Vegetariërs raadde ze aan: “Stap even een klein moment af van je principes! Een frikandel is het antwoord op alles. Behalve op vragen als: welk weer wordt het morgen? hoe oud ben jij? en hou je van grasmaaien? In ieder geval: eet frikandel, nu!”

Acht jaar geleden componeerden sterrenchefs ter ere van Tante Rikie tijdens de Zwarte Cross al eens een gerecht met de frikandel in de hoofdrol. Ze serveerden in het tijdelijke festivalrestaurant Le Carburateur een frikandel met kropsla, zilveruitjes en een crème van geroosterde ui.

Frikandelpromotor Tante Rikie nam het afgelopen weekend groots afscheid tijdens de Zwarte Cross in Lichtenvoorde. Om dit luister bij te zetten was er niet alleen een grootse receptie, maar nam ze met Frans Bauer bovendien de single ‘Hoofd, schouders, knie en teen’ op.

Meer over