Restaurantketens in Engeland: verplichte vermelding aantal kilocalorieën

Actueel |
11 april 2022 |
Leestijd ± 1 tot 2 minuten
Foto: Five Guys, Shutterstock

Grote restaurantketens in Engeland zijn sinds kort verplicht om het aantal kilocalorieën van hun snacks en gerechten te vermelden op hun menukaart. De Britse overheid neemt deze maatregel in het kader van de strijd tegen overgewicht.

De verplichting vermelding van de kilocalorieën startte eerder deze maand. Hij geldt niet voor kleine zelfstandige restaurants en eetgelegenheden, maar alleen voor horecaformules die in het Verenigd Koninkrijk 250 vestigingen of meer hebben. In het VK heeft tweederde van de volwassen bevolking overgewicht. Bij kinderen in de basisschool leeftijd is dit één op de drie.

Engeland heeft met dit beleid niet de primeur. Bijna vijftien jaar geleden beet New York met een soortgelijk beleid het spits af. Grotere ketens met vijftien vestigingen of meer zijn verplicht de voedingswaarden op hun menuborden te vermelden. Hiertoe werd al in 2006 besloten en de maatregel is twee jaar later ingevoerd. Uit een evaluatie bleek een jaar later dat gemiddelde calorie-inname zelfs licht steeg: consumenten die kilocalorieën telden, richten zich namelijk vaker op het maximum.

Nederlandse situatie

Indertijd pleitte in ons land ook de Consumentenbond voor vermelding van de kilocalorieën op de menuborden, omdat vermeldingen online, op placemats en in folders onvoldoende effect zouden sorteren. Uit een peiling bleek volgens de bond destijds dat 93 procent van de Nederlanders voorstander was van een dergelijke vermeldingsplicht. Tot concrete maatregelen kwam het destijds echter niet.

Foto: Engelse kaart van keten van pubs, Frituurwereld

Kritiek in Engeland

In Engeland wordt het beleid van verschillende kanten bekritiseerd. Een aantal consumentenorganisaties meent dat de overheid vooraf onvoldoende deskundig advies heeft ingewonnen. Bovendien wijzen critici erop dat het tellen van calorieën, net als in New York destijds, ongewenste neveneffecten zal hebben.

Hoogcalorische gerechten

Voor de Britse media was de invoering van de maatregelen de reden om hoogcalorische gerechten onder loep te nemen. Het meest calorierijk bleek het ontbijt van Toby Carvery Restaurants met 2371 kilocalorieën. In de top van de lijst kwamen verder onder meer voor: het bacon-cheeseburger menu met grote friet van Five Guys (2206 kilocalorieën) en het mega meat footlong broodje met Dorito’s van Subway (1668 kilocalorieën).