3 redenen om het Goed Gefrituurd Keurmerk te behalen

Actueel, Achtergrond |
24 maart 2022 |
Leestijd ± 1 tot 3 minuten
ProFri-Thijs-van-Leeuwe-van-Restaria-De-Smickel-in-Son-en-Breugel
Thijs van Leeuwe van Restaria De Smickel in Son en Breugel met het Goed Gefrituurd Keurmerk

Waarom zouden cafetaria’s, snackbars en andere frituurspeciaalzaken het Goed Gefrituurd Keurmerk behalen? Hier volgen drie redenen, plus een bonusreden, waarom het keurmerk niet alleen individuele bedrijven maar de gehele branche sterker maakt.

1. Je laat zien dat jij je vak verstaat

Met het Goed Gefrituurd Keurmerk weten consumenten dat ze bij jou met een gerust hart friet, snacks en andere lekkernijen kunnen bestellen. Immers, het keurmerk is door vakvereniging ProFri in het leven geroepen om de kwaliteit en het vakmanschap van cafetaria’s, snackbars en andere frituurspeciaalzaken beter zichtbaar te maken voor de consument. Om het keurmerk te verdienen, moet je aantonen dat je uitblinkt in Vakmanschap, Veiligheid & hygiëne en Verantwoordelijkheid, de drie pijlers van het keurmerk. Gekeurde bedrijven zijn herkenbaar aan het schildje bij de ingang en aan het certificaat in de zaak. Hierop staat het Goed Gefrituurd Keurmerk met het jaartal en de maand waarop de laatste keuring heeft plaatsgevonden.

2. Je verbetert je bedrijfsvoering

Niemand is te ervaren om te leren. Het weg naar het keurmerk biedt waardevolle inzichten in de verbeterpunten die jouw bedrijf verder helpen. Dat begint met een zelfevaluatie, waarin je zelf bepaalt welke onderdelen aandacht nodig hebben. Bedrijven kunnen daar hulp bij krijgen van ProFri en het Nederlands Frituurcentrum. De rapportage van de mystery guest, een belangrijk onderdeel van het keurmerktraject, geeft feedback op aspecten als uitstraling, gastvrijheid en professionaliteit van de medewerkers en productpresentatie en -kwaliteit.

3. Je bent een ambassadeur voor het vak

Hoewel veel mensen nog altijd genieten van de producten uit de cafetaria, ligt het imago van de sector al jaren onder vuur. De branche wordt gezien als één van de veroorzakers van de gezondheidsachterstand in Nederland. Volgens ProFri is dat onterecht. De vereniging zet dit standpunt uiteen in een manifest, verschijnt regelmatig in de media en zoekt veelvuldig contact met de politiek om de dialoog aan te gaan. Als ondernemer draag je je steentje bij met het Goed Gefrituurd Keurmerk, want met een goed gefrituurd frietje of snack is niets mis. Daarmee ben je ambassadeur voor het vak en versterk je de branche waarin je je brood verdient.

Bonus: de Nationale Smulgids

Alle gekeurde bedrijven staan op Goedgefrituurd.nl en krijgen een vermelding in de Nationale Smulgids. Dit is een consumentengids die ieder jaar wordt uitgegeven door het Nederlands Frituurcentrum. Deze gids is voor smulpapen ook online te raadplegen via Smulgids.nl. Maar er zijn ook andere manieren om een plekje in de gids te bemachtigen.

Lees hier meer over de Nationale Smulgids

Voorwaarde voor lidmaatschap

Het Goed Gefrituurd Keurmerk wordt vanaf 2024 een voorwaarde voor lidmaatschap bij ProFri. De huidige leden die het keurmerk nog niet hebben behaald krijgen hiervoor ruim de tijd. Vóór 1 oktober 2022 moeten ze aangeven of ze bereid zijn het keurmerk te behalen. Uiterlijk 1 oktober 2023 moeten ze aantonen dat ze voldoen aan de criteria van het keurmerk. Gedurende deze termijn behouden ze hun stemrecht en de collectieve voordelen van het lidmaatschap.

Nieuwe leden krijgen in aanvang de aspirant-status en moeten binnen twee jaar aantonen dat ze voldoen aan de criteria van het keurmerk. Gedurende deze termijn hebben aspirant-leden geen stemrecht, maar kunnen wel al profiteren van een aantal voordelen van het lidmaatschap.

Lees hier meer over het keurmerk en lidmaatschap van ProFri