Mogelijk verdere versoepelingen voor de horeca aanstaande

Actueel |
8 februari 2022 |
Leestijd ± 1 tot 3 minuten
Frituurwereld - nachthoreca foto Bart Ros Unsplash klein
Foto: Bart Ros / Unsplash

Veel frituurzaken moeten het vooral hebben van de nachtelijke snackers. Dus naast de cafés en discotheken kijken ook die bedrijven uit naar verdere versoepelingen van de coronamaatregelen. De geluiden zijn in ieder geval gunstig.

Het kabinet is positief over de verspreiding van het virus. Hoewel het aantal besmettingen nog zal stijgen, worden er geen overvolle IC’s meer verwacht, zeggen Haagse bronnen tegen Nieuwsuur. Het OMT moet nog met een advies komen, maar de verwachting is dat het kabinet op dinsdag 15 februari verdere versoepelingen zal aankondigen. Zo zou het nachtleven weer open kunnen en mogen theaters en voetbalstadions meer mensen toelaten.

Nog geen afschaffing CTB

Een petitie van oud-staatssecretaris Mona Keijzer, die voor afschaffing van het coronatoegangsbewijs pleit, is inmiddels meer dan 700 duizend keer ondertekend. Echter is het waarschijnlijk nog te vroeg om het CTB af te schaffen. “Maar dat er wat meer mensen mét QR-code bij het café naar binnen mogen en dat ook de thuisbezoekregeling wat ruimer wordt is wel waarschijnlijk”, zegt verslaggever Arjan Noorlander.

Verruiming van openingstijden

De Horeca Alliantie, een samenwerkingsverband van VCHO, ProFri en NHG, pleit bij minister van Economische Zaken Micky Adriaansens voor een tweetal versoepelingen. Ten eerste reguliere openingstijden voor de horeca. “Wij zijn van mening dat verruiming van de openingstijden met behoud van de andere maatregelen – zoals een vaste zitplaats, anderhalve meter en CTB (3G) – mogelijk is. Er zijn geen signalen dat horecabezoek leidt tot meer besmettingen en/of ziekenhuisopnames”, aldus de Alliantie in een brief aan de minister.

“1G als het nodig is voor nachthoreca”

Daarnaast pleit de Horeca Alliantie voor het invoeren van 1G voor horecabedrijven waar gasten geen vaste zitplaats hebben. “Het liefst willen we zo min mogelijk voorwaarden”, zegt Alliantie-woordvoerder Frans van Rooij. “Maar wij snappen het als het kabinet voorzichtige stappen wil zetten. In dat geval denken wij dat 1G ervoor kan zorgen dat de nachthoreca eerder open kan. Anderhalve meter is voor die bedrijven niet te doen, maar met 1G kan dat worden losgelaten.”

Nieuw systeem voor virusbestrijding

Verdere versoepelingen zouden mogelijk zijn vanwege de hoge vaccinatiegraad onder ouderen en de kleine kans dat jongeren ernstig last krijgen van een coronabesmetting. Op termijn zou het kabinet af willen van het grootschalig vaccineren en testen. In plaats daarvan moet het virus in de gaten gehouden worden via thuistesten, steekproeven en onderzoek van het rioolwater. Volgens Haagse bronnen wil het kabinet een systeem invoeren waarbij ouderen en kwetsbaren snel geboosterd kunnen worden als er een nieuwe variant opduikt.

Dinsdag 15 februari houdt het kabinet een nieuwe persconferentie over de coronamaatregelen.