Dag van de Frikandel roept veel vragen op

Actueel |
4 februari 2021 |
Leestijd ± 1 tot 2 minuten

Vandaag is het de Dag van de Frikandel. Enkele jaren geleden dook de datum 4 februari ineens op als dé datum om even stil te staan bij de Big Mac van de vaderlandse frituurbranche. De redactie van Frituurwereld is op zoek naar de bedenker van de frikandellendag.

Foto: Shutterstock.

De Frituurwereld-redactie tast volledig in het duister over wie nou precies 4 februari bombardeerde tot de Dag van de Frikandel. “Het is natuurlijk niet vreemd dat er zo’n dag van… is. Dat is een beetje naar Amerikaans voorbeeld. Daar is bijna elke datum wel een dag van… Maar het is niet helemaal duidelijk wie de initiatiefnemer is geweest van de frikandellendag,” aldus vakplatform Frituurwereld.

Wijziging in Warenwet

Veel heeft de Dag van de Frikandel de laatste jaren in elk geval niet om het lijf. De nodige websites en liefhebbers op sociale media maken er melding van en daar blijft het bij.

Op verschillende websites wordt gesteld dat de Dordtse slager Gerrit de Vries op 4 februari 1954 vanwege nieuwe eisen in de Warenwet, zijn gehaktbal wegens een te hoog meelgehalte niet langer een gehaktbal mocht noemen. Hij koos daarom voor een worstenvorm en noemde de worst op aanraden van een Duitse klant maar frikadel.

Er zijn echter ook bronnen die de datum van 4 februari koppelen aan het jaar 1958, toen Beckers de gladde frikandel ontwikkelde zoals we hem nu nog altijd kennen.

Vestigingswetgeving

Het klopt inderdaad dat in de jaren 1953-1954 er een heel nieuw stelsel van wetgeving is ingevoerd. Het was feitelijk het begin van uitgebreide vestigingswetgeving; tal van branches, waaronder de slagerijen, moesten voortaan voldoen aan allerlei eisen op het gebied van vakbekwaamheid om hun beroep te mogen uitoefenen. Later in 1954 werden zelfs aanvullende eisen ingevoerd: een overtreding van de Warenwet werd voortaan een economisch delict.

Oproep: hoezo 4 februari?

De redactie van Frituurwereld wil weten wie precies 4 februari uitriep tot de Dag van de Frikandel. Wanneer gebeurde dit, waarom en bij welke gelegenheid? Daarnaast zijn natuurlijk suggesties welkom hoe de Dag van de Frikandel kan uitgroeien tot een dag van… die meer is dan alleen elk jaar wat berichten op sociale media.

Reageren? Neem dan contact met ons op